:

:

TV Most

Foto: Forum za etničke odnose

clock

Novembar 29, 2019   19:07

0

188

Janjić: Kurti nema stabilnu većinu za vladu, mogući su iznenadni obrti

Prilikom formiranja nove Vlade Kosova moglo bi da dođe do iznenadnih obrta, jer još uvek ne postoje garancije da je lider Samoopredeljenja obezbedio stabilnu većinu, kaže za Kosovo Onlajn politički analitičar Dušan Janjić.

“Još uvek, osim izjava koje daje Kurti, mi nemamo garancije da je obezbedio ubedljivu većinu za konstituisanje skupštine i skupštinskih tela. Sledeći korak je da ode kod predsednika i kaže da ima većinu. Ali, ta većina zavisi od toga koliko će moći da ponudi partnerima u skupštini i vladi. U politici ne znači da je uvek dovoljno dobiti glasove i izbrojati glasove, već je često mnogo važniji koalicioni potencijal”, upozorava Janjić.

Prema njegovom mišljenju, u postizbornoj kombinatorici za formiranje nove vlade moguća su dva scenarija. Jedan je brzo formiranje vlade i nestabilna većina, a u drugom bi Kurti morao da uključi još jednu stranačku listu u vladu, što bi donelo i dodatne kompromise.

“U prvoj verziji, vlada bi se formirala relativno brzo uz manjinsku podršku. Pri tom, ne mislim na manjine, već da bi to bila vlada koja će imati većinu sa samo 61 mandatom, a onda će na svakom glasanju zavisiti od toga da li je dovoljan broj došao na sednicu Skupštine. Samo dva da ne dođu, pada vlada. Ukoliko vlada ne bude formirana brzo, Kurti će izaći iz svog tvrdog stava i uzeće neku treću, albansku listu. Tada će morati da pravi mnogo kompromisa”, smatra Janjić.

Prema oceni Janjića, Vlada Kosova neće biti formirana do kraja godine. 

“Trenutne informacije govore da je Vjosa Osmani saglasna da bude predsednica skupštine, ali pitanje je šta o tome misle oni koji su uticajniji od nje u DSK. Zbog toga Kurti ne može da nam pokaže potpisan dogovor sa DSK o formiranju nove vlade. U toj priči ima puno šumova. Zato je sasvim moguće zamisliti iznenadne obrte”, smatra Dušan Janjić.

On je naglasio da bi se moglo desiti da Kurti bude premijer, ali da ne vodi pregovore sa Beogradom. 

“Međunarodna zajednica, kada je u pitanju Kurti, ima mnogo znakova pitanja. Šta na primer, znači dijalog o dijalogu, preispitivanje Briselskog sporazuma, šta znači reciprocitet”, kaže Janjić za Kosovo Onlajn.

Na pitanje da li je Kurti problem za Srbiju, Janjić odgovara sportskim rečnikom.

“Ako govorim kao trener, ja bih voleo da imam u protivničkom timu igrača poput Kurtija, koji pravi probleme, zbunjuje i odbranu i napad. Lakše je igrati protiv takvog igrača. Jer on je čovek kome će trebati dosta vremena da se navikne da radi u institucijama”, zaključio je Janjić.

Izvor: Kosovo online

KiMDušan JanjićKurtiformiranje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva