:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 15, 2021   16:28

0

24

Janjić: Lajčak bi da nastavi praksu Federike Mogerini

Zapanjujuća je izjava Miroslava Lajčaka da Vašingtonski sporazum nije obavezujući, ocenjuje analitičar Dušan Janjić i smatra da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine želi da nastavi sa praksom Federike Mogerini da "jedno-dve godine" ne radi ništa, a da beneficije teku.

 

Uporište za ironičnu opasku Janjić nalazi u još jednoj Lajčakovoj izjavi - da dijaloga neće biti dok se ne dogode izbori na Kosovu i dok oni ne dobiju jaku vladu.

"Ne znam odakle on zna rezultat izbora? Bojim se da opet greši, da igra na (Aljbina) Kurtija i da ne razume kosovsku, niti američku dinamiku", navodi on za Tanjug, apostrofirajući stalne izgovore oko izbora i podsećajući na praksu i rezultat Mogerinijeve.

Janjiću nije jasno da Lajčak koji je toliko godina proveo u diplomatiji i koji je, kaže, studirao diplomatiju na Univerzitetu Lomonosov ne shvata prirodu Vašingtonskog sporazuma, jer, kako kaže, nema neobavezujućih sporazuma koji su potpisani sa predsednicima SAD.

"To šta on misli o Trampu, da li se ''udvara'' Bajdenu, ja to ne znam. Ali sa stanovišta struke, politike, to je jedna zapanjujuća izjava za Lajčaka", ocenio je Janjić.

Kako kaže, Vašingtonski sporazum je, kao što je i predsednik Aleksandar Vučić rekao, obaveza onih koji su ga potpisali.

"I dobro je da se Srbija drži tog sporazuma, jer u tom sporazumu ima izuzetno korisnih stvari, govorimo o ekonomskoj podršci i razvoju Srbije, ali i Kosova, kao i o saradnji u regionu, a to jeste i politika Evropske unije. Ako je Lajčak želeo da kaže da to ne obavezuje dijalog koji on vodi, ja mislim da je i tu pogrešno. Obavezuje itekako", istakao je Janjić.

Povodom zabrane Prištine direktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću da uđe na KiM i pomogne ugroženim domaćinstvima od poplava, Janjić ocenjuje da je reč o "nerazumnoj političkoj proceni" Prištine, podsetivši da je ta poseta bila najavljena.

Priština, kaže, nije uzela u obzir faktor saradnje u slučaju poplava koja je dogovorena u Tirani u okviru "mini-šengena".

Kako kaže, Priština uvek koristi prostor koji joj se ostavlja, a taj prostor im, je, dodaje, ostavila EU, što se vidi po njihovoj izjavi da to nije u redu "ali..."

Janjić ističe da Priština na taj način pokazuje vrlo jasno da Lajčak nema autoritet koji bi oni poštovali, odnosno EU.

Tanjugov sagovornik kaže i Lajčak želi da se ubaci u već "gotovu priču" koja je na liniji američke administracije, ocenjujući da je to njegova borba za produženje mandata.

SAD su navele da ostaju pri stavu međusobnog priznanja i da će to sugerisati i Berlinu, a da se od Beograda očekuje, ako to neće da prihvati, da ne ometa međunarodno integrisanje Kosova, a to ne znači priznanje, već neomatenje članstva. "A za to treba da se vode pregovori",zaključio je Janjić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?