:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 15, 2021   16:28

0

79

Janjić: Lajčak bi da nastavi praksu Federike Mogerini

Zapanjujuća je izjava Miroslava Lajčaka da Vašingtonski sporazum nije obavezujući, ocenjuje analitičar Dušan Janjić i smatra da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine želi da nastavi sa praksom Federike Mogerini da "jedno-dve godine" ne radi ništa, a da beneficije teku.

 

Uporište za ironičnu opasku Janjić nalazi u još jednoj Lajčakovoj izjavi - da dijaloga neće biti dok se ne dogode izbori na Kosovu i dok oni ne dobiju jaku vladu.

"Ne znam odakle on zna rezultat izbora? Bojim se da opet greši, da igra na (Aljbina) Kurtija i da ne razume kosovsku, niti američku dinamiku", navodi on za Tanjug, apostrofirajući stalne izgovore oko izbora i podsećajući na praksu i rezultat Mogerinijeve.

Janjiću nije jasno da Lajčak koji je toliko godina proveo u diplomatiji i koji je, kaže, studirao diplomatiju na Univerzitetu Lomonosov ne shvata prirodu Vašingtonskog sporazuma, jer, kako kaže, nema neobavezujućih sporazuma koji su potpisani sa predsednicima SAD.

"To šta on misli o Trampu, da li se ''udvara'' Bajdenu, ja to ne znam. Ali sa stanovišta struke, politike, to je jedna zapanjujuća izjava za Lajčaka", ocenio je Janjić.

Kako kaže, Vašingtonski sporazum je, kao što je i predsednik Aleksandar Vučić rekao, obaveza onih koji su ga potpisali.

"I dobro je da se Srbija drži tog sporazuma, jer u tom sporazumu ima izuzetno korisnih stvari, govorimo o ekonomskoj podršci i razvoju Srbije, ali i Kosova, kao i o saradnji u regionu, a to jeste i politika Evropske unije. Ako je Lajčak želeo da kaže da to ne obavezuje dijalog koji on vodi, ja mislim da je i tu pogrešno. Obavezuje itekako", istakao je Janjić.

Povodom zabrane Prištine direktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću da uđe na KiM i pomogne ugroženim domaćinstvima od poplava, Janjić ocenjuje da je reč o "nerazumnoj političkoj proceni" Prištine, podsetivši da je ta poseta bila najavljena.

Priština, kaže, nije uzela u obzir faktor saradnje u slučaju poplava koja je dogovorena u Tirani u okviru "mini-šengena".

Kako kaže, Priština uvek koristi prostor koji joj se ostavlja, a taj prostor im, je, dodaje, ostavila EU, što se vidi po njihovoj izjavi da to nije u redu "ali..."

Janjić ističe da Priština na taj način pokazuje vrlo jasno da Lajčak nema autoritet koji bi oni poštovali, odnosno EU.

Tanjugov sagovornik kaže i Lajčak želi da se ubaci u već "gotovu priču" koja je na liniji američke administracije, ocenjujući da je to njegova borba za produženje mandata.

SAD su navele da ostaju pri stavu međusobnog priznanja i da će to sugerisati i Berlinu, a da se od Beograda očekuje, ako to neće da prihvati, da ne ometa međunarodno integrisanje Kosova, a to ne znači priznanje, već neomatenje članstva. "A za to treba da se vode pregovori",zaključio je Janjić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva