:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Avgust 06, 2020   15:25

0

89

Janjić: Nacrt zakona o OVK sličan deklaraciji o “Oluji” (video)

Poslanici prištinske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju. Politički analitičar Dušan Janjić za TV Most kaže da je zakon, po nekim naznakama, sličan Deklaraciji o Oluji koju je donela Hrvatska, a po kojoj se opravdava etničko čišćenje koje je tokom te akcije izvršeno nad srpskim življem.

Mada je zakon predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, baš sada kada je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, ta ideja je oživljena od strane prištinske vlade koja je podržala nacrt zakona i uputila ga skupštini. Prema političkom analitičaru Dušanu Janjiću dva su razloga za to.

“Jedan je ideologija i zaštita onog što OVK predstavlja za njih, a drugo je da se omogući da se veteranima obezbede prava i reši penziono i druga pitanja”, ističe Janjić.

On smatra da će to Prištini stvoriti problem u budućnosti jer je dovoljno imati dva svedoka za potvrdu učešća u OVK, a to će značiti mnogo budžetskih izdataka po raznim osnovama. Navodi da će međunarodna zajednica odobriti donošenje ovog zakona kako bi se stvorili uslovi za neometani rad Specijalnog suda.

“Nacrt ovog zakona podseća na Deklaraciju o Oluji koja je doneta u Hrvatskoj 2006. godine. Baš kao što je Oluja u Hrvatskoj proglašena za pravednu, neophodnu i opravdanu akciju, tako u nacrtu zakona o vrednostima OVK stoji da je ona bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova”, kaže Janjić.

U nacrtu zakona o OVK ističe se da je svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom u bilo koje vreme i okolnostima kako u zemlji tako i inostranstvu. Nalaže se institucionalna i građanska obaveza zaštite imidža OVK, zatim predviđa uspostavljanje ratnog muzeja i dana sećanja na sukob okončan 1999. godine. Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona, biće krivično gonjen. Ovim prištinske vlasti pokušavaju da opravdaju delovanje takozvane OVK, a samim tim i da omalovaže srpske žrtve i stradanja tokom sukoba na Kosmetu.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva