:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2021   16:38

0

142

Janjić: Ovo nije godina dijaloga, kampanja u Prištini jalova

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da 2021. neće biti godina dijaloga između Beograda i Prištine, a predizbornu kampanju uoči parlamentarnih izbora na Kosovu ocenio kao jalovu, jer se u nedostatku glavne teme pribegava retorici iz prošlosti i veličanju tzv. OVK, a da "Srbiju uglavnom svi izbegavaju".

 

Upitan da li mu se čini da kampanja na Kosovu protiče u širenju straha od Srbije, on za T a n j u g  kaže da i pored nekih izjava to nije glavna tema.

"Neki na Kosovu iznova koriste teme iz prošlosti od koje pokušavaju da se 'operu', a to su oni koji imaju problema sa ratnim zločinima i sopstvenim neuspesima pa zato pričaju ili o Vašingtonskom sporazumu ili šire strah od Srbije. Ipak, Srbija nije toliko u fokusu", ocenjuje Janjić.

Za teme koje iznosi dosadašnji premijer Avdulah Hoti, da se pregovori vode za međusobno priznanje dve države, Janjić kaže da ne predstavljaju ništa novo.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine smatra da ga ove godine neće biti, jer nakon izbora predstoje pregovori oko vlade koji će potrajati sigurno bar do marta, a potom dolaze i septembarski lokalni izbori na KiM, kao i izbori u Srbiji.

"Mislim da u 2021/2022. neće biti ozbiljnog dijaloga na kakav smo navikli", ocenjuje Janjić za T a n j u g.

Prema njegovim rečima, to ne znači da se neće pojaviti eventualno neka nova američko-evropska inicijativa koja bi dijalog ograničila na isključivo političke razgovore.

Janjić smatra i da glavnu predizbornu temu "ne možete da uhvatite" i da političari u Prištini nemaju šta da obećaju građanima.

"Kampanja je neuobičajeno kratka i vodi se po kućama i stanovima da bi se pokazalo da ima puno učesnika. A zapravo, ima veoma malo učesnika i zbog pandemije, a i zbog sve manjeg ugleda koji političari na Kosovu imaju. Niko se skoro nije uhvatio u koštac sa životnim problemima, jer nemaju šta da obećaju građanima", smatra Janjić.

On kaže da je problematično to što rade i bivša Tačijeva Demokratska partija Kosova i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova pa čak i Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

"A još problematičnije je to što priča premijer u tehničkom mandatu, Avdulah Hoti, pominjući 'nekakve buduće ratove'", navodi on i dodaje da je sveukupno reč o kampanji koja svim akterima služi da što pre prođe.

Osvrćući se na moguće rezultate izbora u februaru, on smatra da se stvara slična atmosfera kao i prilikom prošlih izbora u kojoj se u javnosti daje znatna prednost Samoopredeljenju ali da, kako trenutno stvari stoje, razlika među strankama neće biti velika.

Smatra da je moguće da će Samoopredeljenje imati najviše procenata osvojenih glasova i mandata, ali tek nešto malo više od Demokratskog saveza Kosova.

"Očekujem i ponovne probleme oko formiranja buduće vlade. Takođe, s obzirom na iskustvo koje imaju sa Kurtijem i Samoopredeljenjem, i koalicioni partneri i međunarodna zajednica, ta stranka ima male šanse da dobije mesto premijera, čak i ako osvoji najviše mesta u kosovskoj skupštini", ističe Janjić.

Izvor: T a n j u g

Dušan JanjićKiMdijalog BG-PRizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva