:

:

TV Most

Foto: Forum za etničke odnose

clock

Oktobar 02, 2020   17:05

0

228

Janjić: Pokušaj pravljenja pandana Zajednici srpskih opština

Plan da se uspostavi Zajednica albanskih opština u Preševskoj dolini jeste pokušaj Prištine da napravi pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji – tvrdi politički analitičar Dušan Janjić. On podseća da ta ideja potiče još iz 2017. godine, a sada je pokrenuta i svakako je povezana sa dijalogom u Briselu.

„Formiranje Kancelarije za pomoć preševskoj dolini u Prištini svojevrsni je odgovor na našu Kancelariju za Kosovo i Metohiju, a sada se oživljava i ideja o Zajednici albanskih opština na jugu Srbije kako bi se napravio ekvivalent Zajednici srpskih opština“, ističe Janjić.

Poslednji potezi Prištine su njihova priprema za razgovore o Zajednici srpskih opština jer su svesni da više odlaganja ne može biti, a žele sebi da stvore povoljniju poziciju u pregovorima. Avdulah Hoti nije formirao pomenutu kancelariju samo kao potez ka Beogradu, već i ka Tirani.

„Ovo je pokušaj Prištine da od Tirane preuzme „brigu“ o preševskoj dolini. Do sada je tamo odlazio Edi Rama, pa ministar spoljnih poslova Albanije, a sada tim pitanjem želi da se bavi Priština“, kaže Dušan Janjić i dodaje da Beograd ne bi trebalo mnogo da brine zbog Kancelarije osnovane u Prištini jer će ova verovatno raditi preko Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji koje je legitimno telo.

Što se tiče pozicije, uopšte u pregovorima, Beograd svakako ima mehanizme koje može upotrebiti ukoliko to bude neophodno. 

„Beograd ima ubitačna sredstva koja može da iskoristi, a pritom mislim na arbitražu. Do sada to nije koristio, što je mudar potez, jer može da naruši odnose sa Evropskom unijom, ali treba da stavlja do znanja: nećemo mi sa Vama politički da razgovaramo već sa stanovišta međunarodnog prava i sa stanovišta evropskih pravnih vrednosti.“

Janjić smatra da je veoma važno koje poteze će Beograd preduzeti u narednom periodu u odbrani naših nacionalnih interesa, a objašnjava da sve što bude ispregovarano važiće bar narednih 25 godina.

Izvor: TV Most

KiMJanjićZSOPreševska dolina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva