:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2020   14:13

0

123

Janjić: Zahuktavanje agende Nemačke u avgustu i septembru

Analitičar Dušan Janjić smatra da se od narednog meseca može očekivati sve više aktivnosti po pitanju obnove dijaloga Beograda i Prištine, a da pravo zahuktavanje agende Nemačke dolazi u avgustu i septembru.

On ističe da Nemačka želi da se nastavi tamo gde se stalo, a to su pregovori o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Janjić, takođe, očekuje i da bi izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel mogao da “izgura” još neku izjavu o razumevanju ili spremnosti dve strane u avgustu ili septembru, što, po njegovom viđenju, nikako nije u suprotnosti sa onim što radi EU, niti zamenjuje sveobuhvatni sporazum o normalizaciji.

Janjić za Танјуг  kaže da se, ako je suditi po zajedničkom tekstu ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, vidi da se oni zalažu za ubrzavanje ukupnog procesa pristupanja Srbije i zemalja Zapadnog Balkana Uniji, i da će njihov mandat predsedavanja biti tome posvećen.

Takođe, ukazuje da Nemačka sa Francuskom priprema susret u Parizu, koji je nastavak prethodnog sastanka u Berlinu, gde bi, kaže, zapravo trebalo da se manifestuje spremnost za nasatvak dijaloga.

“Početkom jula treba očekivati susret u Parizu, gde bi i Srbija i Kosovo izrazili svoju želju za nastavkom dijaloga”, kaže Janjić.

Navodi da se uspešno rešavaju problemi finansiranja i konstitutisanja tima specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, te se očekuje da se Lajčak ovih dana pojavi u Prištini i Beogradu, posle čega bi, kaže, trebalo da bude i jedan pripremni sastanak u Briselu.

“Sve u svemu, treba očekivati od jula sve više i više aktivnosti, ali mislim da pravo zahuktavajne agende Nemačke dolazi u avgustu, septembru. Nemačka hoće da se nastavi tamo gde se stalo, a to su pregovori o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, rekao je Janjić.

Kako kaže, ovo je dijalog o normalizaciji koji pomaže EU, a to faktički znači - zemlje Kvinte, čija je i SAD jedna od članica.

“Tu su i ''osnovne'' zemlje EU, članice Kvinte - Francuska, Italija i Nemačka, kao i Velika Britanija, koja je tu, iako više nije u EU, uz SAD i one se uvek konsultuju. Neposredno proces vodi predstavnik EU, u ovom slučaju Borel, koji je preneo deo posla Lajčak”, ukazuje Janjić.

Podseća da je uloga Ričarda Grenela rezultat druge inicijative koja nije u suprotnosti sa EU, već je reč o inicijativi Donalda Trampa da se ohrabre pregovarači da što brže napreduju.

"Očekujem da će Grenel, moguće i u avgustu, organizovati novu rundu… On uglavnom radi tzv. izjave o spremnosti da se problemi reše i očekujem da bi Grenel mogao da ''izgura'' negde u avgustu - septemrbu neku izjavu o političkoj spremnosti da se svi problem razreše”, kaže Janjić.

Dodaje da svakako nije u suprotnosti sa onim što radi EU, niti to zamenjuje sveobuhvati sporazum o normalizaciji.

“To je cilj Nemačke - da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa”, podseća Janjić.

Izvor: Танјуг

KiMJanjićdijalog Beograda i PrištineGrenelNemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva