:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2020   14:13

0

75

Janjić: Zahuktavanje agende Nemačke u avgustu i septembru

Analitičar Dušan Janjić smatra da se od narednog meseca može očekivati sve više aktivnosti po pitanju obnove dijaloga Beograda i Prištine, a da pravo zahuktavanje agende Nemačke dolazi u avgustu i septembru.

On ističe da Nemačka želi da se nastavi tamo gde se stalo, a to su pregovori o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Janjić, takođe, očekuje i da bi izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel mogao da “izgura” još neku izjavu o razumevanju ili spremnosti dve strane u avgustu ili septembru, što, po njegovom viđenju, nikako nije u suprotnosti sa onim što radi EU, niti zamenjuje sveobuhvatni sporazum o normalizaciji.

Janjić za Танјуг  kaže da se, ako je suditi po zajedničkom tekstu ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, vidi da se oni zalažu za ubrzavanje ukupnog procesa pristupanja Srbije i zemalja Zapadnog Balkana Uniji, i da će njihov mandat predsedavanja biti tome posvećen.

Takođe, ukazuje da Nemačka sa Francuskom priprema susret u Parizu, koji je nastavak prethodnog sastanka u Berlinu, gde bi, kaže, zapravo trebalo da se manifestuje spremnost za nasatvak dijaloga.

“Početkom jula treba očekivati susret u Parizu, gde bi i Srbija i Kosovo izrazili svoju želju za nastavkom dijaloga”, kaže Janjić.

Navodi da se uspešno rešavaju problemi finansiranja i konstitutisanja tima specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, te se očekuje da se Lajčak ovih dana pojavi u Prištini i Beogradu, posle čega bi, kaže, trebalo da bude i jedan pripremni sastanak u Briselu.

“Sve u svemu, treba očekivati od jula sve više i više aktivnosti, ali mislim da pravo zahuktavajne agende Nemačke dolazi u avgustu, septembru. Nemačka hoće da se nastavi tamo gde se stalo, a to su pregovori o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, rekao je Janjić.

Kako kaže, ovo je dijalog o normalizaciji koji pomaže EU, a to faktički znači - zemlje Kvinte, čija je i SAD jedna od članica.

“Tu su i ''osnovne'' zemlje EU, članice Kvinte - Francuska, Italija i Nemačka, kao i Velika Britanija, koja je tu, iako više nije u EU, uz SAD i one se uvek konsultuju. Neposredno proces vodi predstavnik EU, u ovom slučaju Borel, koji je preneo deo posla Lajčak”, ukazuje Janjić.

Podseća da je uloga Ričarda Grenela rezultat druge inicijative koja nije u suprotnosti sa EU, već je reč o inicijativi Donalda Trampa da se ohrabre pregovarači da što brže napreduju.

"Očekujem da će Grenel, moguće i u avgustu, organizovati novu rundu… On uglavnom radi tzv. izjave o spremnosti da se problemi reše i očekujem da bi Grenel mogao da ''izgura'' negde u avgustu - septemrbu neku izjavu o političkoj spremnosti da se svi problem razreše”, kaže Janjić.

Dodaje da svakako nije u suprotnosti sa onim što radi EU, niti to zamenjuje sveobuhvati sporazum o normalizaciji.

“To je cilj Nemačke - da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa”, podseća Janjić.

Izvor: Танјуг

KiMJanjićdijalog Beograda i PrištineGrenelNemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?