:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Oktobar 08, 2021   18:41

0

113

Janša: EU nema mehanizam da se štiti od ilegalnih migracija

Slovenački premijer Janez Janša smatra da Evropska unija nema mehanizam da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo Šengensku granicu, nego i svoje spoljne granice.

Janša i hrvatski premijer Andrej Plenkovic su danas u termama Tuhelj razgovarali o bilateralnim i evropskim temama, a slovenački premijer se založio za proširenje Šengena, kao i zaštitu spoljnih granica EU od ilegalnih migracija, prenosi HINA.

On je na konferenciji za štampu komentarisao nedavno objavljene snimke koji sugerišu učestvovanje pripadnika hrvatske policije u prisilnom vracanju migranata iz Hrvatske u BIH i kako se na to gleda u Sloveniji i u telima EU, i poručio da bi cilj Unije trebalo da bude spečavanje takvih situacija.

“EU nažalost nema mehanizam da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo Šengensku granicu nego i spoljnu granicu Evropske unije", naglasio je Janša.

On je dodao da je slovenačko-hrvatska granica još uvek granica Šengena, i da bi boljoj kontroli granica i ilegalnih migracija doprinelo i ranije proširenje Šengena, za šta se sada još uvek čeka politička odluka.

Što se tice incidenta s migrantima i njihovim nasilnim isterivanjem, koje su snimili evropski istraživacki novinari, Janša je kazao da nije detaljnije upoznat s time.

Po njegovim rečima je neophodno da se u budućem paketu o migracijskoj politici napravi razlika izmedu kategorije izbeglica i ilegalnih migranata.

Slovenački premijer smatra da je jedan od problema ilegalnih migracija to što ponekad nema jasne razlike u delovanju između nevladinih organizacija, koje treba da se bave humanitarnim pitanjima, i delovanju onih koji se bave krijumcarenjem ljudi.

Janša je rekao da se tu ponekad radi o prilicno usklađenoj aktivnosti i naveo da je slovenačka policija ove godine razbila 150 takvih mreža u kojima su krijumčari bili neposredno povezani s nevladinim organizacijama.

Izvor: Танјуг

EUJanšamigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva