:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Februar 22, 2022   8:46

0

130

Janša i Plenković osudili rusko priznanje

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković osudio je rusko priznanje samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

"Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti Ukrajine", objavio je sinoć Plenković na Tviteru.

On je naveo da zajedno sa evropskim partnerima izražavaju solidarnost s ukrajinskim predsednikom Zelenskim i ukrajinskim narodom, prenosi Hina.

I hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je odluku ruskog predsednika navodeći da se njome "krši ukrajinski teritorijalni integritet, medunarodno pravo, Sporazumi iz Minska i potkopava diplomatsko rešenje" krize.

Janša osudio odluku Rusije

Slovenački premijer Janez Janša osudio je odluku Rusije da prizna samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku i pozvao Evropsku uniju da ponudi Ukrajini perspektivu punopravnog clanstva.

Janša je naveo da je rusko priznanje Donjecka i Luganska očigledno kršenje međunarodnog prava i dogovora iz Budimpešte i Minska, prenosi Hina.

"Slovenija osuduje taj nezakonit čin. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivu punopravnog članstva", napisao je predsednik slovenačke vlade na Tviteru.

Janša se juče u Sloveniji sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a nakon susreta dvojica zvaničnika su se založili za deeskalaciju sukoba i politicko rešenje krize oko Ukrajine.

Janša je nakon sastanka sa Orbanom rekao da u slučaju eskalacije tog konflikta ne bi bilo pobednika, posebno zbog stepena razvoja vojne tehnologije i dodao da bi to morali znati "svi koji zveckaju oružjem".

Izvor: T a n j u g

UkrajinaPlenkovićRusijaDonjeckLuganskHrvatskaSlovenijaJanša
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva