:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 30, 2021   9:05

0

92

Japan: Od danas vanredno stanje u još tri regiona

Japanska vlada je danas predložila uvođenje vanrednog stanja do 31. avgusta u tri regiona u blizini Tokija i zapadne prefekture Osaka, pošto novi rekordni slučajevi kovid 19 prete da u drugi plan stave Olimpijske igre koje se u toku.

 

Postojeće vanredno stanje u Tokiju i na južnom ostrvu Okinava, četvrto od početka pandemije, takođe bi trebalo da bude produženo do 31. avgusta, saopštio je ministar ekonomije Iasutoši Nišimura, prenosi Rojters.

Očekuje se da će premijer Jošihide Suga kasnije danas zvanično objaviti novu odluku vlade nakon što je zdravstveni eksperti odobre.

Japan je do sada izbegao veće razmere epidemije kovid-19, ali se sada bori da zaustavi infekcije visoko prenosive delta varijante, pri čemu je juče prvi put zabeleženo preko 10.000 novih slučajeva širom zemlje.

Tokio je u četvrtak prijavio rekordnih 3.865 dnevnih infekcija, u odnosu na 3.177 dan ranije, a novi talas počinje da opterećuje medicinski sistem, pa je tako 64 odsto bolničkih kapaciteta predviđenih za ozbiljne forme kovid-19 već popunjen.

Uznemireni zbog porasta infekcija u Tokiju, guverneri tri prefekture u blizini glavnog grada saopštili su ranije da planiraju da zatraže od premijera da i u njma proglasi vanredno stanje.

Premijer Suga je juče ponovio da ne vidi da Olimpijske igre u Tokiju doprinose porastu infekcija, zahvaljujući strogim merama koje se preduzimaju, a organizatori su saopštili da je danas prijavljeno 27 novih slučajeva kovid-19 povezanih sa Igrama, uključujući trojicu sportista, što je broj ukupnih infekcija povezanih s Igrama uvećalo na 220 u periodu od 1. jula.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva