:

:

TV Most

Foto: heritage.gov.rs

clock

Januar 22, 2015   19:15

0

165

Japan donirao skoro 53.000 evra za kulturu

Ugovor su potpisali direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić i ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki u prisustvu pomoćnice ministra za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu kulture i informisanja Asje Drače Muntean, prenosi Tanjug.

Sredstvima koja je Vlada Japana, u okviru programa "Bespovratne pomoći u oblasti kulture" donirala biće obezbeđen instrument za mikroskopsku spektoskopiju koji će se koristiti za analize neophodne za ispitivačke i konzervatosko restauratske radove na pokretnim i nepokretnim dobrima u zemlji.

Tom donacijom Republički zavod će postati referentna ustanova ne samo u Srbiji, već i u regionu, čime se otvara mogućnost novih vidova saradnje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

Kuroki je ocenio da Srbija ima jedinstvene, izuzetne spomenike koje treba restaurirati i čuvati u njihovim originalnim bojama i oblicima koliko god je to moguće.

"Ova oprema će pomoći stručnjacima Zavoda i drugim institutima u njihovim naporima da obnove srpsko kulturno nasleđe", dodao je Kuroki.

Podsetio je da jedan japanski stručnjak već radi izvesno vreme sa Zavodom na restauraciji fresaka u Srbiji i izrazio je nadu da će on, kao i nova oprema doprineti misiji očuvanja spomenika.

"Donacija otvara novo poglavlje u kulturnoj saradnji između Japana i Srbije i nadam se da će ona doprineti unapređenju kvaliteta kulturnog nasleđa Srbije koje je visoko cenjeno ne samo u zemlji, već i među Japancima, kao i drugim strancima", napomenuo je Kuroki.

Andrić je podsetila da oprema u laboratoriji Zavoda nije obnavljana 40 godina i dodala da se od prošle godine Ministarstvo zalaže i finansira tu laboratoriju.

Muntean je istakla da ovo nije prva donacija Vlade Japana za instituciju kulture i podsetila da ta zemlja donira u oblasti kulture od 2002. godine kada je bespovratnu pomoć dobila i Beogradska filharmonija, zatim Narodno pozorište, Jugoslovenska kinoteka, Srpsko narodno pozorište, Muzej Vojvodine.

Dodaje da je jedan od strateških ciljeva Ministarstva kulture unapređenje međunarodne saradnje na svim nivoima i izrazila nadu da je potpisivanje ovog ugovora samo uvod u još unosniju saradnju između dve zemlje.

Aktivnosti Ministarstva u izgradnji ustanova kulture zasnovane su na primerima dobre prakse zemalja koje su poznate po svom kredibilitetu institucija kulture među kojima Japan zauzima vodeće mesto.

Muntean je podsetila da je Ministarstvo, imajući to u vidu, u budžetu za 2015. godinu opredelilo povećani iznos sredstava u poboljšanju opremljenosti i modernizaciji zavoda koji se bave očuvanjem i zaštitom kulturnih dobara.

"Tokom 2015. godine pokrenućemo i proceduru o donošenju novog seta zakona o zaštiti kulturnog nasleđa koji će na efikasniji način regulisati očuvanje kulturno istorijskog bogatstva naše zemlje", istakla je Muntean.

Vlada Japana je tokom prethodnih godina donacijama pomagala podizanje kapaciteta institucija kulture i sporta u Srbiji. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći u tim oblastima iznosi više od 2,5 miliona evra, dok je ukupna ekonomska pomoć Vlade Japana Srbiji iznosi više od 460 miliona evra.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva