:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 16, 2019   15:28

0

225

Jasna politička volja Vlade Srbije za borbu protiv korupcije

Za efikasno sprečavanje korupcije neophodno je donošenje kvalitetnih zakona i njegova implementacija, a preduslov za to je politička volja, navela je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ističući da je "politička volja Vlade Srbije nedvosmisleno pokazana".

"Ona postoji i dokazana je više puta. Najnovijim aktivnostima u pogledu zakonodavnog okvira više nego jasno stavljamo do znanja da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta rada ove vlade", naglasila je Joksimović na konferenciji povodom završetka Tvining projekta "Prevencija i borba protiv korupcije".

Ona je ocenila da članstvo u EU nije garancija za iskorenjivanje korupcije, jer se i danas njene brojne članice suočavanju sa problemima korupcije.

Istakla je važnost upravo zakonodavnog okvira, koji se, kako je navela, često podređuje delotvornom sprovođenju zakona.

"Mislim da ponekad potcenjujemo važnost uspostavljanja zakonodavnog okvira, ali bez njega - šta bismo sprovodili? Samo postojanje efikasnog zakona omogućava postepenu, trajnu i nepovratnu promenu ponašanja i smanjivanje koruptivnog načina mišljenja i delanja", ukazala je ministar.

Smatra da nisu samo zemlje kandidati za članstvo u EU podložni koruptivnom načinu ponašanja i mišljenja.

"Nekad nije ni korektno reći da su određene nacije i određene države koruptivnije nego druge, jer ono što je pogrešno profilisalo interpretaciju javnog interesa u ovom regionu jesu dešavanja iz 90-tih godina, koja su na ozbiljan, dubok i sistemski način poremetila pravilno shvatanje interpretacije javnog interesa i dovela do sistemskih problema u koruptivnom ponašanju mišljenja i delanja", navela je Joksimović.

To su, kako je navela, prepoznali građani koji su svojevremeno podržali platformu nove politike borbe protiv korupcije kao najvažnijeg segmenta za vladavinu prava, njeno jačanje i povratak poverenja u državu i njene institucije.

Što se tiče zakonodavnog okvira, ona kaže da jeste bilo kašnjenja, ali da se Srbije shodno preporukama i iskustvu brojnih država članica rukovodila principom "kvalitet pre brzine".

Za ovakav zakon nikada ne može da bude kasno jer je, kako je istakla, ovo sistemski, krovni zakon za sprečavanje korupcije.

Napomenula je da je prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije 21 odsto građana borbu protiv korupcije prepoznalo kao najvažniju temu koja utiče na njihov svakodnevni život, poverenje u institucije, javne funkcionere i način na koji doživljavanju zaštitu javnog interesa, a povezano je sa procesom evropskih integracija.

"Prema istom istraživanju javnog mnjenja podigli smo procenat građana na 75 odsto, koji smatraju da reformski proces treba sprovoditi nezavisno od procesa evropskih integracija, a to je snažan motivacioni faktor da nastavimo dalje", istakla je Joksimović.

Napominjući da u svim reformskim procesima EU pomaže Srbiji, ministarka je navela da je EU Srbiji ne samo spoljno politički prioritet, već i strateški partner u reformskim procesima.

"To je ono što građani i očekuju od evropskih integracija", zaključila je Joksimović.

Izvor: Танјуг

Jadranka Joksimovićborba protiv korupcijeVlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva