:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2020   20:09

0

472

"Javor" pokrenuo proizvodnju u Zubinom Potoku

Pred kraj prošle godine u opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije ponovo je pokrenuta proizvodnja u konfekciji "Javor". Na posao je vraćeno 35 radnika. Opština Zubin Potok planira da investira milijardu i 600 miliona dinara u projekte razvoja privrede, poljoprivrede i turizma i tako smanji stopu nezaposlenosti.

Svaki deseti stanovnik opštine Zubin Potok na severu Kosova i Metohije je bez posla. Privredni organ opštine zbog toga je ustupio tekstilni pogon "Javor" novom vlasniku na korišćenje pod uslovom da pokrene proizvodnju i vrati radnike na posao.

"Nama mnogo znači što imamo ovu fabriku u opštini Zubin Potok, što ima zaposlenih. Zadovoljni smo platama", kažu jedna radnica.

Finasijsku pomoć za projekte razvoja i zapošljavanja mladih i stručnih kadrova u Zubinom Potoku obezbedili su i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

"Ove godine u Zubinom Potoku kreće prvi startap program na Kosovu i Metohiji. Dobili smo oko 28 miliona dinara za nabavku i kupovinu potrebne opreme tako da ćemo ove godine tu zaposliti oko dvasdesetak mladih, školovanih i obrazovanih ljudi", kaže Srđan Vulović, predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok .

Zbog taksi na uvoz proizvoda iz centralne Srbije, na Kosovu i Metohiji protok robe i kapitala je otežan, a privrednici rade u nepovoljnom ekonomskom oruženju.

"Ukoliko Priština ne odluči da ukine takse zaista nas očekuje puno problema. Puno izazova. Ali uz finansijsku, budžetsku i poljoprivrednu, infrastrukturnu podršku države Srbije nadamo se da ćemo na ovim prostorama opstati", kaže načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga  Slavko Simić.

Osim posla, mladim, obrazovanim i stručnim licima a pogotovo bračnim parovima bitno je i rešenje stambenog pitanja. U Kosovskoj Mitrovici planirano je da se ove godine izgradi 10 stambenih zgrada.

Izvor: RTS

KiMtekstilni pogon "Javor"Zubin PotokKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva