:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jul 16, 2019   13:25

0

88

Jedinstven humanitarni podvig – 77 maratona za 77 dana

Kragujevački paraolimpijac Goran Nikolić za 77 dana, istrčao je 77 maratona na stazi u Čikagu. Jedinstven humanitarni podvig ima za cilj prikupljanje oko 600.000 dolara, za završetak izgradnje sportske hale Bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti". Ostvareni rezultat, poslat je na verifikaciju kancelariji "Ginisove knjige rekorda".

Ka ostvarenju snova potrčao je 18 aprila. Posle uzastopnih 77 dana, 3. jula prošao je kroz cilj. Iza Gorana je ostalo više od 3.200 kilometara. U taj jedinstven poduhvat, ušao je spreman i kaže da je mogao da istrči još toliko.

"Krajnja poruka jeste, ako može čovek u 52. godini, uz to i sa invaliditetom, mislim da mnogo mlađi nemaju pravo na izgovor, da ne mogu barem onih 5 kilometara koliko Svetska zdravstvena organizacija i lekari preporučuju", rekao je Nikolić.

Prvi podvig ostvario je 2012. godine. Istrčao je 10 maratona za 10 dana.

Četiri godine kasnije prošao je kroz sledeći cilj sa 55 uzastopnih maratona. Podvig njegove čelične volje u Čikagu svakodnevno je beležen i okom kamere. "Trčali smo i po snegu i po strahovitim olujama i po kiši i po temperaturi koja je bila iznad proseka, ali vidite, izdržali smo i sada smo tu", naveo je snimatelj Miroslav Aksentijević.

Goran je imao samo jedan motiv - da skrene pažnju i unapredi kvalitet života osoba sa invaliditetom.

Misija maratona u Čikagu je prikupljanje sredstava za završetak sportske sale Bogoslovije. U tome će pomoći i grad.

Dovršavanjem hale, kaže Nikolić, postiglo bi se da ceo fizički prostor i svi sadržaji u njemu,budu apsolutno pristupačni svim osobama sa invaliditetom.

"Nadam se da ovaj imidž i epitet koji smo stekli, da nam pomogne, da kroz određene projekte, da kroz mogućnost pristupa fondovima, završimo ovaj projekat", istakao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Biciklista, atletičar, sportski radnik, Goran Nikolić, pomera granice ljudske snage i volje.

Svojim delom kragujevački i srpski sport upisao je u istoriju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva