:

:

TV Most

clock

Maj 01, 2019   10:12

0

217

Jednostran panel o zločinima na KiM u Kongresu SAD

U odboru za spoljne poslove komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa sinoć je održan panel o ratnim zločinima na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine. Učesnici panela bili su jedino predstavnici kosovskih Albanaca tako da je rasprava bila prilično jednostrana, javlja dopisnik RTS-a iz Vašingtona.

Glavna govornica na panelu bila je bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga a obratila se i žena koja je tvrdila da su je 1998. godine silovala dva srpska policajca. Govorio je i Iljir Bitići, čija su trojica braće ubijeni.

Nije bilo srpskih predstavnika te se nije govorilo o zločinima nad Srbima. Dopisnik RTS-a kaže da su iznete činjenice za koje ne postoji nikakva potvrda, kao to da je silovano 20.000 Albanki.

Ističe da je kongresmen Eliot Engel, koji je poznat kao albanski lobista, na naki način osudio predsednika Aleksandra Vučića navodeći da je sa njim dvaput razgovarao o slučaju Bitići ali da to još uvek nije rešeno.

Nakon panela nisu bila dozvoljena novinarska pitanja.

Ambasada Srbije u SAD je uputila pismo senatorima i kongresmena sa činjenicama. To su izveštaj o seksualnom nasilju iz 2018. godine gde je rečeno da je prijavljeno ukupno 645 slučajeva od čega je 106 odbijeno zbog nepotpune dokumentacije ili nedostatka dokaza.

U pismu je pomenuta izjava američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta koji je rekao da se događaji na KiM 1998. i 1999. godine ne mogu jednostrano posmatrati i da treba sagledati sve žrtve.

Priložen je i govor ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića pred SB UN o tom pitanju.

Nakon panela, ispred ambasade Srbije u Vašingtonu održan je protest gde je više desetina kosovskih Albanaca, kako su rekli, tražilo pravdu za sunarodnike.

Izvor: RTS

SADpanelKiMAlbanciratni zločini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva