:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Maj 14, 2020   10:12

0

320

Jeremindan u Goraždevcu bez svečanosti i tradicionalnog okupljanja

Proslava seoske slave Goraždevca, Svetog proroka Jeremije, ove godine biće skromnija i uz prisustvo manjeg broja ljudi, nego što je to bilo ranijih godina, prenosi Radio Goraždevac.

Iako naviknuti da ovaj praznik obeleže na tradicionalan i jedinstven način, za koji se veruje da je star više stotina godina, Goraždevčani će ovogodišnji Jeremindan, zbog mera usled pandemije koronavirusa, obeležiti sa ukućanima u krugu porodice, dok će desetak ljudi krenuti u litiju i obeležiti "zapise", urezivanjem krsta u stara stabla pred kojima se čita jevanđelje.

Molba upućena žiteljima ovog najvećeg srpskog sela u Metohiji je i da ne iznose trpeze pored svojih kapija, kako je to običaj, i da se ne pridružuju litiji koju će predvoditi sveštenik, jer će ona u tom slučaju biti prekinuta.

Žitelji Goraždevca veruju da je Sveti Jeremija njihov zaštitnik, zahvaljujući kojem je ovo selo opstalo i u najtežim vremenima.

Svetom proroku Jeremiji posvećena je jedna od najstarijih srpskih crkava-brvnara iz četrnaestog veka, na koju su Goraždevčani ponosni.

Izvor: Kosovo online

KiMGoraždevacJeremindan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva