:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Septembar 27, 2020   21:00

0

183

Jermenija i Azerbejdžan na ivici rata

Jermenija i Azerbejdžan na korak su od rata posle eskalacije sukoba u azerbejdžanskoj oblasti Nagorno-karabah s većinski jermenskim stanovništvom.

Najmanje 16 vojnika i nekoliko civila ubijeno je u nažešćim sukobima između Jermenije i Azerbejdžana od 2016. godine, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost na južnom Kavkazu, koji predstavlja koridor za cevovode kroz koje nafta i gas stižu do svetskih tržišta.

Sukobi između dve bivše sovjetske republike izbili su jutros oko Nagorno-Karabaha, koji je proglasio otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunijan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Region Nagorno-Karabah saopštio je da je 16 njegovih vojnika poginulo, a više od 100 ranjeno nakon što je, kako tvrdi, Azerbejdžan jutros pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade.

S druge strane, Azerbejdžan tvrdi da su snage te zemlje reagovale na granatiranje Jermenije i da su preuzeli kontrolu nad sedam sela, što Nagorno-Karabah negira.

Iz kancelarije azerbejdžanskog tužilaštva saopšteno je da je petoro članova jedne porodice stradalo u granatiranju sa strane Jermenije, prenosi Rojters.

Jermenija je saopštila da su azerbejdžanske snage napale civilne mete, uključujući u Stapanakertu, prestonici Nagorno-Karabaha, i obećala "proporcionalan odgovor".

Azerbejdžan je odbacio saopštenje jermenskog Ministarstva odbrane, navodeći da su uništeni helikopteri i tenkovi Azerbejdžana i optužilo jermenske snage za pokretanje "namernih i ciljanih" napada duž linije fronta.

Sukobi su izazvali niz diplomatskih reagovanja kako bi se sprečilo rasplamsavanje višedecenijskog sukoba između većinski hrišćanskih Jermena i mahom muslimanskog Azerbejdžana.

Rusija je zatražila hitan prekid vatre, dok je Turska saopštila da podržava Azerbejdžan.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je međunarodnu zajednicu da osigura da se Turska ne uključi u sukob Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

Pašinjan je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

EU i OEBS su, takođe, pozvale obe strane da prekinu vojne akcije i vrate se pregovorima.

Izvor: Танјуг

AzerbejdžanJermenijasukob
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva