:

:

TV Most

Foto: AP/printscreen

clock

Oktobar 29, 2020   8:56

0

181

Jermenske snage izgubile više od 50 boraca; Crveni krst: Civili ginu alarmantnom brzinom

Pošto je i treće primirje praktično propalo, u sukobu oko Nagrono-Karabaha, Jeremenija i Azerbejdžan nastavili su da broje gubitke i razmenjuju međusobne optužbe.

Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Arcah saopštilo je da je u poslednjim borbama stradao još 51 pripadnik snaga bezbednosti.

Navodi se da se stabilna ali napeta situacija u zoni sukoba nije značajno promenila tokom noći.

Kako se tvrdi, rano jutros vojska Azerbejdžana nastavila je sa raketnim napadima na stambena naselja u prestonici Stepanakertu i Šušiju, kao i da je oborena jedna neprijateljska bespilotna letelica.

Sa druge strane, vlasti Azerbejdžana napominju da su ariljerijske jedinice jermenske armije dejstvale po oblastima Goranboj i Tartar.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je bio svedok granatiranja u urbanim sredinama sa obe strane linije fronta.

Navodi se da je u granatiranju ubijen dobrovoljac iz azerbejdžanskog Društva Crvenog polumeseca, a dvoje drugih povređeno.

Martin Šup, regionalni direktor MKCK-a za Evroaziju rekao je da najnoviji razvoj stuacije na frontu pokazuje da sukob oko Nagorno-Karabaha rizikuje da izmakne kontroli, prenosi Rojters.

"Civili ginu alarmantnom brzinom", istakao je Šup.

Najgore borbe na Južnom Kavkazu tokom skoro 30 godina pobudile su strah od šireg sukoba koji bi mogao da uvuče Rusiju i Tursku, saveznika Azerbejdžana.

Takođe predstavlja pretnju za azerbejdžanske naftovode i gasovode kojima se ti energenti transportuju na svetska tržišta.

Izvor: RTS, 1LURER.AM/EN, 525.AZ, ROJTERS

JermenijaNagorno Karabah
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva