:

:

TV Most

clock

Mart 03, 2022   22:36

0

124

Jevtić: Primer smo dobre saradnje između dve zajednice

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić reko je za Kosovo pres da je ponosan na činjenicu da je opština na čijem je čelu primer dobre međuetničke saradnje i komunikacije.

Jevtić ističe da uvek insistira na tome da vlast u Prištini ne uvozi probleme i ne radi ništa što će pogoršati odnose među zajednicama.

Iako srpska zajednica u lokalnom parlamentu ima potrebnu dvotrećinsku većinu, gradonačelnik Štrpca naglašava da je ispred određenih opštinskih službi postavio direktore iz albanske zajednice i dodaje da je multietničnost i u tom pogledu prednost, a ne mana, te da bi takvog modela trebale da se pridržavaju i centralne institucije vlasti.

"Mi iako imamo dvotrećinsku većinu u skupštini u opštini Štrpce, ja sam imenovao direktore ispred albanske zajednice zato što mi nije potrebna politička koalicija za tako nešto, jer to je nešto što treba da bude normalno, ne mora meni da stoji nešto u zakonu i regulativima da ja odlučim da zajedno u rukovodstvu opštine imamo i predstavnike albanske zajednice. Mislim da je to prednost, nikako mana i mislim da taj model treba da se primeni svugde. Nažalost, mi na centralnom nivou imamo suprotnu situaciju, dakle, čak i ono što piše negde u zakonima i Ustavu Kosova se ne primenjuje što se odnosi na srpsku ili druge manjinske zajednice, što je svakako loša poruka. Oni mogu da koriste Štrpce kao dobar primer kako se stvari u odnosima između većine i manjine rešavaju", kaže Jevtić.

On dodaje da bi se rešavanjem pitanja ski - centra "Brezovica, kroz javno - privatno partnerstvo, lančano rešili mnogi problemi.

"Mi smo mišljenja da javnim preduzećem koje upravlja Ski centrom treba da rukovodi opština Štrpce. To će, ukoliko nam tu inicijativu podrže centralne vlasti omogućiti da uđemo u proces javno privatnog partnerstva kroz koji ćemo uspeti da rešimo dobar deo problema nezaposlenosti, lančano, ne samo direktnim otvaranjem radnih mesta već i činjenicom da će naši lokalni privrednici, poljoprivrednici i svi oni koji na neki način mogu da budu deo tog procesa, mogu imati koristi od toga i samim tim i oni u privatnom sektoru otvoriti nova radna mesta i zato kažem da je ideja javno privatnog partnerstva, što se tiče ski centra Brezovica, nešto što dugoročno može rešiti ne samo problem nezaposlenosti stanovnika opštine Štrpce već i šire", rekao je Jevtić.

Prema njegovim recima, kao i svuda na Kosovu problem nezaposlenosti je i u opštini Štrpce jedan od najprisutnijih, a njegovo rešavanje biće glavni prioritet i izazov za lokalno rukovodstvo.

"Kada budu završeni radovi na novoj bolnici, obdaništu ali i stvoreni uslovi za formiranje sopstvenog komunalnog preduzeća parcijalno će se otvarati i nova radna mesta", kaže Jevtić i dodaje da je pored infrastrukture neophodno izgraditi i uslove koji bi privukli kadrove da ovde dođu i ostanu.

Dodaje da će mladi ljudi i porodice koje nemaju ni jedno primanje u kući biti u fokusu prilikom otvaranja novih radnih mesta.

"Mi smo već potpisali memorandum o razumevanju i saradnji sa Ministarstvom za zajednice i povratak i izgradićemo jednu sportsku i fiskulturnu salu u dvorištu škole 'Staja Marković' u selu Gornja Bitinja. Ta škola se nalazi između sela Gornja i Donja Bitinja, a učenici ove škole će imati bolje uslove za bavljenje fizičkom kulturom, a i naši sportski radnici i sportski klubovi će imati bolje uslove za treninge i rad u budućnosti i to je jedan od projekata koji ćemo realizovati. Drugi, takođe veoma važan projekat ili ako hoćemo prvi po važnosti i značaju jest sistem za preradu vode ili fabrika za preradu vode koja će samom mestu Štrpcu omogućiti pijaću vodu. Pored tih imaćemo neke manje projekte, za svako selo će prioriteti biti voda i kanalizacija i putna infrastruktura i u tom infrastrukturnom smislu gledaćemo da uradimo što više. Ono što želim posebno da istaknem jeste da će prioritet biti zaštita životne sredine", rekao je Jevtić.

Izvor: Kosovo online/Kosovapress

KiMŠtrpceJevtić

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva