:

:

TV Most

Foto: Vikipedija

clock

Jun 10, 2020   20:14

0

143

Jevtić: Selektivno sprovođenje sudskih odluka ugrožava vladavinu prava

Odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda Kosova, koji je priznao vlasništvo nad više od 24 hektra zemljišta manastira Visoki Dečani, kritikovao je večeras ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

 

„Nažalost, selektivno sprovođenje sudskih odluka po principu ’švedskog stola’ ugrožava ljudska prava i generalno vladavinu prava na Kosovu“, ocenio je Jevtić u poruci na Tviteru.

U izveštaju o verskim slobodama za 2019. godinu, koji je danas objavljen, neprimenjivanje odluke Ustavnog suda o manastirskoj imovini kritikovale su i Sjedinjene Američke Države.

“Lokalne vlasti u Dečanima nastavile su da odbijaju sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad više od 24 hektra zemlje pored manastira Visoki Dečani. Niko od zvaničnika koji su bili umešani u neizvršenje sudskog naloga nije sankcionisan”, precizira se u Izveštaju o verskim slobodama.

Snage Kfora i dalje obezbeđuju manastir Visoki Dečani, podseća se u izveštaju.

U godišnjem izveštaju se takođe kaže da su američki ambasador i drugi američki zvaničnici tražili od centralnih i lokalnih institucija, uključujući premijera, da sprovedu odluku Ustavnog suda.

“Zvaničnici ambasade zalagali su se na svim nivoima vlasti za sprovođenje presude Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se naređuje povraćaj zemljišta manastiru Dečani”, navodi se u izveštaju.

Maja 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektra sporne zemlje.

Lokalne vlasti na Kosovu odbijaju da sprovedu u delo ovu sudsku odluku.

Izvor: Kosovo Onlajn

Visoki DečaniDalibor JevtićAmbasada SAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva