:

:

TV Most

Foto: Kosovo Onlajn

clock

Decembar 04, 2019   9:53

0

308

Jevtić: SL neće biti prepreka formiranju institucija, minimum zahteva - prestanak diskriminacije Srba

Potpredsednik Srpske liste (SL), Dalibor Jevtić, izjavio je danas da ova stranka neće biti prepreka za formiranje nove kosovske vlade i institucija, ali da će zahtevati minimum - poštovanje izborne volje građana i prestanak diskriminacije Srba.

Jevtić je, u izjavi za Kosovo Onlajn, kazao da je minimum zahteva Srpske liste prestanak diskriminacije volje srpskog naroda i prestanak diskriminacije političkih predstavnika Srba sa Kosova.

"Oni koji odbijaju da prihvate ono što jeste bila izborna volja građana, odbijaju da na jedan demokratski način uvaže stavove i mišljenja nas kao političkih predstavnika Srba, kao političke partije, a samim tim odbijaju da izađu u susret rešavanju problema srpskog naroda na prostoru KiM", poručio je Jevtić. 

On je dodao da i međunarodna zajednica zna da Srpska lista neće biti prepreka u formiranju nove kosovske vlade.

„Ali, zahtevaćemo minimum poštovanja, ne samo nas kao političkih predstavnika Srba, već srpskog naroda, koji je jasno i nedvosmisleno rekao ko želi da ih predstavlja u institucijama“, zaključio je Jevtić. 

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet juče je poručio da misli da nije realno govoriti o upravljanju zemljom bez poštovanja ustavnih principa o ulozi manjina i bez priznavanja političke stvarnosti Srpske liste.

"Mislim da je gospodin Aljbin Kurti svestan da se njegova odgovornost kao premijera razlikuje od odgovornosti opozicionog lidera, a Kurti razume Ustav Kosova. Mislim da je realan i znam da neće moći upravljati bez da čuje glas članova srpske zajednice. Činjenica je šta Srpska lista predstavlja - nije svaki pojedinac - nije svaki Srbin ljubitelj Srpske liste - ali, ona je važan glas", kazao je američki ambasador na Kosovu.

Srpska lista je, na nedavnim vanrednim kosovskim parlamentarnim izborima, osvojila svih deset mesta u Skupštini Kosova koja su rezervisana za srpsku zajednicu. 

Izvor: Kosovo Onlajn

Srpska listaDalibor JevtićVlada Kosova

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva