:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2020   8:53

0

295

Jevtić: Svetski dan izbeglica je prilika da se ukaže na veliki broj raseljenih sa KiM

Danas se sećamo onih kojih su nasilno morali da napuste svoje domove, radna mesta, škole, neretko i svoje porodice, saopštio je povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica, ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić. 

"Izražavamo svoje poštovanje i prema svima onima koji su prihvatili izbeglice i time pokazali svoju humanostonda kada je bilo najpotrebnije.Izbeglice i raseljeni predstavljaju najranjiviju kategoriju stanovništva u svetu i zato je obaveza svih nas da im pružimo svu podršku koja im je potrebna. Ministarstvo za zajednice i povratak uvek iznova podseća na nepobitne probleme onih koji su silom prilika morali da napuste svoje gradove i sela i u potpunosti je posvećeno stvaranju uslova za njihov povratak i integraciju. Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra, međutim, i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih”, istakao je Jevtić.

Ministar je izrazio zabrinutost što suporodice koje su se vratile često na meti napada. Jevtić je kazao da je Svetski dan izbeglica idealna prilika da se ukaže na činjenicu da je veliki broj raseljenih sa Kosova koji čekaju da se vrate svojim kućama. 

Važno je ubrzati proces povratka i integracije i danas apelujem na sve institucije da učine potreban napor koji bi doprineo povratku raseljenih u svoje domove. 

”Moje misli su svakodnevno sa raseljenima, a moj osnovni cilj je da im obezbedim uslove da se vrate. Za nas su povratnici veliki heroji, jer i pored toga što je većina sve izgubila u jednom danu, raduje nas činjenica da volja za povratkom i dalji postoji”, naglasio je ministar.

Nakon konflikta na Kosovu juna 1999. godine oko 226.418 građana, uglavnom Srba, Roma i ostalih je napustilo svoje domove. Do danas se na Kosovo vratilo oko 28.500 građana među kojima je oko 12.500 Srba. Zbog bezbednosnih prepreka, sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine iloše ekonomoske situacije, broj povratnika iz godine u godinu opada. 

Izvor: TV Most, Saopštenje

Svetski dan izbeglicaDalibor JevtićKosovo i Metohijaraseljeni

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva