:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 05, 2022   12:44

0

153

Jevtić: Vlada Kosova neustavna, nema predstavnika Srba

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić, izjavio je danas da je Vlada Kosova neustavna i da u njoj nema  predstavnika srpskog naroda.

”U procesu izbora ministra u Vladi, Ustav Kosova je veoma jasan. Član 96. stav 5. jasno ukazuje na način na koji se bira predstavnik srpskog naroda u Vladi Kosova. Sada se postavlja jedno jasno pitanje. Pošto sam ja video da su i Rada Trajković, Nenad Rašić i Aljbin Kurti rekli, da tu procedura nije prekršena, ako je on Nenada Rašića odabrao na kvotu njegove partije onda je ova Vlada Kosova neustavna”, rekao je Dalibor Jevtić.

Jevtić je istakao da Vlada Kosova u svom sastavu danas nema predstavnika srpskog naroda.

”Bilo da je Kurti Nenada Rašića postavio za ministra za zajednice i povratak ili ga je postavio za neko drugo ministarstvo, on mora da kaže na osnovu drugog člana izbora i imenovanja ministara i da kaže vrlo jasno da Nenad Rašić nije predstavnik srpskog naroda. Što mi odlično i znamo, pošto za to nikakvu podršku nije ni dobio. Niti Nenad Rašić niti Rada Trajković imaju podršku srpskog naroda”, kazao je on.

Potpredsednik Srpske liste je podsetio da se samim tim što se Nenad Rašić tokom kampanje obraćao na albanskom jeziku dovoljno govori u prilog činjenici da on suštinski ni po tom osnovu ne predstavlja srpski narod.

”Dakle ili je prekršen Ustav ako Kurti kaže da je Nenad Rašić predstavnik srpskog naroda, onda je sa te strane prekršen Ustav, a ako kaže da nije, da je po drugom osnovu njega imenovao za ministra onda je čitava Vlada Kosova kao što sam rekao neustavna i samim tim reakcija međunarodne zajednice treba da bude drugačija.”

Jevtić je kazao da ovo nije jedina situacija kada Kurti ne poštuje zakone Kosova, već se to dešava i po pitanju manastira Visoki Dečani.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Dalibor JevtićVlada KosovaNenad RašićAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva