:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Avgust 11, 2019   10:43

0

214

Jevtić: Zabrana o pasošima politička odluka Prištine pred izbore

“Zabrana ulaska građanima sa srpskim pasošem na Kosovo i Metohiju nema zakonskog i pravnog osnova”, kaže potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, uz ocenu da se radi o predizbornoj političkoj odluci Prištine i nastavku pritisaka na srpski narod na KiM.

Jevtić je gostujući na TV Pink ocenio da je odluka Prištine deo kampanje pred, kako je rekao, sve izvesnije izbore na KiM navodeći da albanski lideri očigledno smatraju da kampanju treba da zasnivaju na oštroj retorici protiv Srbije i srpskog naroda.

''To je jedino što mogu da ponude biračima. Donose takve zabrane, jer nemaju odgovor na važnija pitanja kao što su ekonomija i kako da ljudi žive bolje'', kazao je Jevtić i dodao da za takvu odluku nema zakonskog i pravnog osnova.

''Kažu da ne priznaju pasoš, ali da mogu da uđu mlađi od 18 godina sa izvodom iz matične knjige i fotografijom koja treba da bude overena što je apsurdno'', naglasio je Jevtić. Izrazio je nadu da će ta zabrana biti ukinuta, ali istovremeno i bojazan da to neće biti poslednji takav potez Prištine.

''Pojedini albanski lideri imaju ideju da se ne dozvoli dolazak onima kojima bi želeli da glasaju na izborima. Mi ćemo ukazivati na to kako bismo sprečili tako nešto'', naglasio je Jevtić. Istakao je da su sve odluke Prištine kojima se otežava život Srba na KiM posledica neodgovorne politike rukovodstva Srbije do 2012.godine i nepoznavanje situacije na terenu.

''Oni koji su tada bili zaduženi za pregovore sa Prištinom, nisu želeli da razgovaraju sa predstavnicima Srba na KiM niti sa narodom. Odluke su donosili na osnovu svojih mišljenja i nahođenja ne uzimajući u obzir stvarni život našeg naroda na KiM'', rekao je Jevtić.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za TV Pink da je poslednja odluka potpuno anticivilizacijska i da ima za cilj da se vrši pritisak na Srbe na KiM, ali i sve građane koji imaju srpski pasoš.

Petković je ukazao da je Priština donela zabranu pozivajući se na Sporazum o slobodi kretanja iz 2011.godine kada su na vlasti bili Vuk Jeremić i Boris Tadić u čije je vreme, kako je rekao, donet ogroman broj katarastrofalnih sporazuma.

''Sve ovo što nam se dešava, od toga da se hermetički zatvara zelena linija da ne mogu da se prevoze osnovne životne namirnice i stvaranja humanitarne katastrofe zbog taksi, posledice su katastrofalne politike koja je vođena 2011.godine i početkom 2012.godine”, rekao je Petković.

Dodao je da su odlukom Prištine pogođeni svi, a posebno deca koja, kako je istakao, po zakonu imaju pravo na pasoš kao putnu ispravu i dodao da bi bilo besmisleno ukidati pasoš koji postoji svuda u svetu.

Izvor: Танјуг

KiMJevtićPetkovićizboripasoš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva