:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2024   14:45

0

114

Jevtić: Zabrinjava odnos centralne vlasti prema lokalnoj samoupravi

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić istakao je danas da su zabrinuti odnosom institucija sa centralnog nivoa vlasti  prema lokalnoj samoupravi na čijem je čelu i njenim građanima. Ističe da iz toga proističe zaključak da se radi o nečemu što za krajnji cilj ima potpuno urušavanje i smisao postojanja lokalne samouprave.

Jevtić je na sednici Skupštine opštine Štrpce rekao da su svi zahtevi i zaključci koje je izglasala ova institucija, a koji su poslati nadležnim organima u proteklom periodu ostali bez odgovora.

"Nešto što kod mene izaziva zabrinutost jeste odnos institucija pre svega sa centralnog nivoa vlasti prema građanima opštine, institucijama i samoj Skupštini opštine Štrpce. Mi smo i u novembru, a i u prethodnom periodu usvojili određene zaključke i zahteve i slali ih na adresu u skladu sa onim što je ovde Skupština opštine izglasala, slali na adrese institucija sa upitom i zahtevom, i ono što me zabrinjava je da nismo dobili niti jedan odgovor. To ignorisanje onoga što mislimo da su problemi i zabrinutosti građana daje mi za pravo da donosim zaključak da se radi o nečemu što za krajnji cilj ima potpuno urušavanje i smisao postojanja lokalne samouprave", kazao je Jevtić.

Kako navodi, za njega to nije pitanje politike da li ovu lokalnu samoupravu vodi ova ili ona politička stranka, već je za njega to pitanje odnosa prema građanima te opštine.

U kapacitetu koji imamo i od vas tražim za to podršku, mi ćemo se demokratskim sredstvima boriti protiv toga i kada je u pitanju pokušaj nelegalne gradnje koji imamo,  i kada su  u pitanju svi drugi pokušaji da se ignoriše ono što su interesi građana , na sve moguće načine, demokratskim metodama  kako predviđaju pravne norme ćemo se boriti protiv toga”, kazao je Jevtić.

Jevtić je izrazio i zabrinutost po pitanju rada trenutnog rukovodstva Ski centra Brezovica. Ponovio je da je svo zemljište na Ski centru vlasništvo opštine Štrpce i njenih građana.

“Moram da kažem i pozovem one koji trenutno rukovode Ski centrom Brezovica da dobro obrate pažnju šta rade i da ne misle da jednog dana neće morati da odgovaraju na pitanja koja će im biti postavljena. Ski centar Brezovica je po mom dubokom ubeđenju resurs građana opštine Štrpce, radnika koji su decenijama u tom ski centru, i interesi i građana i radnika se moraju zaštititi", kazao je.

S obzirom da je na poslednjem sastanku koji je održan na tu temu čuo drugačija mišljenja, Jevtić naglašava da je svo zemljište na Ski centru vlasništvo opštine Štrpce i njenih građana.

"Mi ćemo se pravnim sredstvima boriti da osnovno pravo koje postoji u svim demokratskim društvima, a to je pravo na imovinu, bude zaštićeno", kazao je Jevtić.

Kazao je da političke partije dolaze i odlaze, a da te stvari uvek ostaju - pravo na imovinu i pravo na upravljanje resursima u smislu zaštite interesa onih kojima ti resursi pripadaju.

"Zabrinuti smo svim onim što čujemo da se dešava na dnevnom nivou, a posebno zabrinjava činjenica da jedna institucija sa centralnog nivoa vlasti ministarstvo koje treba da se bavi pitanjima povratka, a vodio sam to ministarstvo duži niz godina i  odlično znam šta zakon propisuje i koje su nadležnosti te institucije ne može da se bavi upravljanjem Ski centra, ne bi smelo da se bavi time", kazao je Jevtić.

Izvor: Kosovo online; Foto: T a n j u g

KiMŠtrpceJevtić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva