:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2015   12:05

0

200

Jevtić i Marić sa izvestiocem SE o povratku,ZSO

Jevtić je rekao da je u procesu povratka mnogo problema "ali se o njima samo ne govori, već postoje ozbiljna nastojanja da se proces ubrza i pitanje povratka reši na kraći i kvalitetniji način".

"Jedan od problema jeste problem uzurpirane imovine, koji ozbiljno koči sam proces povratka", rekao je Jevtić, koji je ministar za zajednice i povratak.

Prema njegovim rečima, u rešavanje ovog pitanja krenuli smo na praktičan način, "traženjem posebnog odeljenja suda koje će se baviti ovim pitanjem".

On je dodao da je "pored ovog, u jednom periodu, i problem bezbednosti u nekim delovima Kosova stvarao velike poteškoće" istakavši da je "bezbednost sada malo bolja i da će biti dobro da tako i ostane".

Jevtić je ukazao i na neophodnost poštovanja ljudskih prava "kao jednoj od veoma važnih oblasti, ne samo u procesu povratka, nego i izgradnji bolje budućnosti i utiranju puta ka evropskim vrednostima".

Marić, koji je ministar administracije i lokane samouprave je izvestio Kondea o procesu formiranja ZSO istakavši da će ta zajednica biti garant boljeg života.

On je rekao da ministarstvo koje predvodi pruža podršku lokalnim samoupravama, " kroz jačanje kapaciteta usluga i kapitalne projekte u rešavanju infrastrukturnih problema"

Marić se osvrnuo i na opštine na severu Kosova "čiji su budžeti za narednu godinu umanjeni i zatražio veća investiranja u ovim opštinama".

Prema njegovim rečima, to je neophodno jer je ekonomija "ne samo na severu već i u svim lokalnim samoupravamo ključ uspeha", saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Jevtić i Marić su naglasili da je dobra saradnja, koja već postoji i podrška Međunarodne zajednice važna u svim ovim segmentima, navodi se u saopštenju.

Konde danas i sutra boravi na Kosovu u sklopu priprema za izveštaj, a tokom boravka sastaće i sa predstavnicima prištinske administracije, predsatvnicima međunarodne zajednice i civilnog društva.

Izvor: Tanjug

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva