:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2019   23:01

0

139

J.Joksimović: Srbija, kao kandidat za EU, veoma odgovorna

Srbija je na pravom putu unapređenja izbornih uslova kroz primenu preporuka ODIHR, ocenila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da je Vlada Srbije učinila veliki politički ustupak i pokazala odgovornost prihvatajući medijaciju Evropskog parlamenta.

Joksimović je u Skupštini Srbije rekla da vlada ne beži ni od jedne teme, posebno kada je reč o izbornim uslovima i da je spremna da otvori politički zahtevne teme i da na transparentan način popravimo Zakon o izborima koji je, kako je primetila, svojevremeno hvaljen od EU.

''''Pogledajte kakva je situacija u parlamentima u regionu, a nekima nije ni ponuđena ovakva medijacija. Mislim da je Srbija pokazala višak odgovornosti kao kandidat koji napreduje ka EU i dobrovoljno je prihvatila medijaciju EP'''', istakla je Joksimović na 11. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija.

Odgovarajući na navode kopredsedavajuće Parlamentarnog odbora Tanje Fajon, koja je izrazila zabrinutost u vezi sa bojkotom parlamenta i najavljenim bojkotom izbora od strane dela opozicije, Joksimović je kazala da je paradoksalno da se o tome govori bez uvažavanja činjenice da postoji parlamentarna opozicija u Srbiji i da je nekoliko opzocionih stranaka vrlo aktivno u njegovom radu.

''''Oni koji zagovaraju bojkot izbora, a govorimo o Savezu za Srbiju, su vanparlamentarna stranka. Meni je neverovatno da oni govore o bojkotu, pa na koji nacin žele da postanu parlamentarna stranka'''', upitala je Joksimović i podsetila da je i SzS pozvan da učestvuje u međupartijskom dijalogu uz posredovanje EP.

Osvrnuvši se na kritike o medijskim slobodama, koje je iznela Fajon, Joksimović je kazala da je urađena revizija Medijske stategije, koja je poslata u Brisel, uz dodatne konsultacije OEBS-a, čime je, kako kaže, podignut nivo transparetntnosti, inkluzivnosti i kompetentnosti.

Podsetila je da je rad na Medijskoj strategiji obnovljen na inicijativu predsednika Srbije upravo zato što je bio doveden u pitanje kredibilitet tog procesa, jer pojedina novinarska udruženja nisu želela da u njemu učestvuju.

''''Ceo proces trajao je duže od godinu dana i time je ostvaren dodatni kvalitet, čak i po cenu da promašimo neke rokove, ali kvalitet nam je bio najvažniji od brzine'''', rekla je Joksimović.

Kada je reč o napadima na novinare, koje je spomenula Fajon, Joksimović je navela da su svi slučajevi koji su prijavljeni tužilaštvu procesuiranu, da su neki u fazi podizanja optužnice, a u nekima se prikupljaju dokazi.

''''Dobro je da u Srbiji nema ubistva novinara, svedoci smo da se to dešavalo u Bugarskoj, na Malti i u Slovačkoj. Srbija je formirala Radnu grupu koja se bavila slučajevima ubistva novinara koja decenijama nisu bila rešena, a čijim je radom došlo do velikog napretka u tim slučajevima, istakla je Joksimović.

Dodala je da se čekaju komentari iz Brisela na nacrt Medijske strategije, posle čega će se praviti akcioni plan i uslediti citav niz proceduralnih koraka kojima će se zaokružiti zakonski okvir bez kojeg, kako je istakla, nema uspešne implementacije.

''''Politicka volja za to postoji, kao i podrška EU i OEBS i svih institucija u Srbiju, nadam se da ćemo imati bolje rezultate i da će rangiranje Srbije biti bolje'''', rekla je Joksimović.

Fajon je na sastanku u Skupštini Srbije ocenila da polarizovana politička scena u Srbiji negativno utiče na rad parlamenta i dodala da deli zabrinutost EP u vezi sa bojkotom parlamenta.

Ukazala je da je potrebno da se hitno stvore prostor za međustranačku debatu i uslovi za učesće opozicije u parlamentu.

''''Nadam se da postoji manevarski prostor da se poslanici opozicije pre izbora vrate u poslaničke klupe i da skupština u potpunosti funkcioniše, jer dijalog treba da se odvija u parlamentu, a ne na nekom drugom mestu'''', naglasila je Fajon i izrazila nadu da će tome doprineti posredovanje EP.

Fajon je izrazila zabrinutost zbog, kkao je rekla, ''''situacije sa slobodom medija u Srbiji'''' i podsetila da je u prošlom izveštaju Evropske komisije konstatovano da nije bilo nikakvog napretka u toj oblasti.

''''I opozicija i predstavnici civilnog društva se žale na nedostatak slobode medija. Nadam se da će biti pozitivni komentari na Medijsku strategiju, koja je poslata u Brisel, jer je to od ključnog značaj za slobodu medija'''', rekla je Fajon.

Ona je pozdravila to što će 12. novembra biti održana parlamentarna debata o Medijskoj strategiji i izrazila očekivanje da će otvoreni dijalog u parlamentu doprineti da izbor članova Regulatornomg tela za elektronske medije (REM) bude nezavisan i transparentan.

Fajon je izrazila žaljenje zbog zabrinjavajućih informacija o nasilju i zastrašivanju novinara što, kako je rekla, ne bi trebalo da se događa u zemlji koja pretenduje da se pridruži EU.

''''Srbija mora da ima pluralistička sredstva javnog informisanja sa odgovarajućim mehanizmima zaštite novinara'''', poručila je Fajon.

Izvor: Танјуг

JoksimovićEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva