:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2020   20:38

0

130

Joanikije: Mitropolitova vizija je bila sloga, a Milova teror

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović "pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori".

Joanikije je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, naveo i da Đukanović nije shvatio da je prva dužnost tog Saveta čuvanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve.

Reagujući na izjavu Đukanovića, da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se Crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka i da ta ideja na startu nije bila odbačena, Joanikije je naveo da je Amfilohije time što je predložio osnivanje Saveta značajno doprineo crkvenom jedinstvu.

Sa mitropolitom Amfilohijem se, kaže, moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije.

"Nikad i ni u jednoj prilici", naveo je Joanikije.

Dodao je da je kobna bila greška Đukanovića što je poverovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio mitropolit Amfilohije.

"Bezuspešno je i sa nekom vrstom opsednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao", navodi Joanikije i dodaje da Amfilohiju "nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svetu".

"Đukanoviću, ostavi već jednom mitropolita na miru", kazao je Joanikije i dodao da Đukanović, za koga se, kaže, piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori hoće da proverava kako je Crkva sticala imovinu za poslednjih osam vekova".

"Principijelno, nema šta. Svi su jednaki pred zakonom osim predsednika. Milo takođe kaže da je on hteo da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podela. On, koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i delio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, verujem da ih je hteo 'izmiriti', ali tako da Srba nestane", kazao je Joanikije.

Rekao je i da se Amfilohije zalagao da se narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podela, grozomore i ostalih pošasti.

"Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli otok", zaključio je episkop Joanikije.

Đukanović: Joanikije nedorastao ulozi koja ga je zapala

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da ga iznenađuje današnje reagovanje administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija na njegov nedavni intervju u kojem je govorio o razgovorima s mitropolitom Amfilohijem, ističući da Joanikije nije bio učesnik tih razgovora niti mu je bilo omogućeno da njima prisustvuje.

''Prema tome, govori o nečemu što ne zna, i ne može znati, čemu nije bio dorastao ni tada, ni sada. Nedorastao ulozi koja ga je iznenada zapala, političkim i uličarskim rečnikom, nedostojnim za bilo koga, a kamoli za jednog vladiku'', poručio je Đukanović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je još dodao da je sasvim jasno da je Joanikijevo oglašavanje, ''iako smišljano nekoliko dana, besmisleno'', osim ako za cilj nije imao, kako navodi Đukanović, ''još jači prodor na crnogorsku političku scenu, na kojoj se očigledno bolje oseća''.

''Njegov rečnik i 'verodostojnost' njegovih tvrdnji najbolje govori o njemu samom'', dodao je Đukanović.

Izvor: Танјуг

JoanikijeSPCĐukanovićAmfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva