:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2022   16:25

0

139

Johanson: EU da odobri ulazak u Šengen za Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku

Evropska komisija danas je pozvala Savet EU da bez daljeg odlaganja donese neophodne odluke, kako bi se Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj omogućilo da u potpunosti učestvuju u Šengenskom prostoru, izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Na pres konferenciji, Johanson je objasnila da ulaz u Šengen ove tri zemlje, suseda država Zapadnog Balkana, neće povećati broj migranata koji u EU dolaze preko tog regiona.

"Sa Zapadnim Balkanom smo dogovorili operativno partnerstvo protiv šverca", rekla je ona.

Objasnila je da Fronteks agencija, zadužena za spoljne granice EU, radi u regionu i ima dogovor sa zemljama u našem regionu, i da je pojačan dogovor o readmisiji i povratku sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Dogovoreno je da zemlje u regionu usklade viznu politiku za evropskom, naglasila je Johanson odgovarajći na zabrinutost nekih država članica koje strahuju da je prijem ove tri zemlje u Šengen preuranjen.

Zemlje članice imaju poslednju reč o proširenju Šengen zone. Neke države članice, kao Holandija, Danska ili Švedska, nisu sasvim uverene da je vreme da se vrata Šengena otvore za Bugarsku i Rumuniju.

Johanson je uverena da su sve tri zemlje sasvim spremne da kontrolišu spoljne granice EU i da države članice koje se protive proširenju Šengena, ne treba da budu zabrinute da će ovo proširenje Šengena dovesti do većeg broja migranata u EU ili porast organiziranog kriminala.

Johanson smatra da je "zaista došlo vreme" da Bugarska, Rumunija i Hrvatska uđu u Šengen zonu.

Ona navodi da će prošireno šengensko područje, bez kontrole unutrašnjih granica, učiniti Evropu bezbednijom, kroz pojačane zaštite zajedničkih spoljnih granica i efikasne policijske saradnje, prosperitetnijom preko eliminisanja vremena izgubljenog na granicama i privlačnijom, kroz značajno širenje najveće zajedničke oblasti na svetu bez kontrole unutrašnjih granica.

Prema izveštaju Evropske komisije, Bugarska je uspostavila snažno upravljanje granicom sa efikasnim nadzorom granice, Rumunija ima visokokvalitetno upravljanje granicom, a Hrvatska je uspostavila nezavisni mehanizam, koji omogućava nezavisno praćenje poštovanja ljudskih prava povezanih sa granicama koje uključuju migrante i tražioce azila.

Savet za pravosuđe i unutrašnje poslove EU treba 8. decembra da glasa o učešću Bugarske, Rumunije i Hrvatske u šengenskom prostoru.

Izvor: T a n j u g

JohansonEUŠengenHrvatskaRumunijaBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva