:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2023   16:18

0

113

Joković ponovio da je veliki zagovornik priključenja Crne Gore Otvorenom Balkanu

Poljoprivrednici i kompanije imali bi koristi od pristupanja Crne Gore Otvorenom Balkanu, jer bi se, između ostalog, smanjili monopoli i korupcija, pojednostavile procedure izvoza i uvoza i priznali fitosanitarni nalazi i sertifikati, ocenio je danas resorni ministar i potpredsednik vlade u tehničkom mandatu Vladimir Joković.

Joković je to rekao novinarima u Vili Gorica na temu IPARD-a i Otvoreni Balkan i ponovio da je veliki zagovornik pristupanja Crne Gore ovoj inicijativi, jer bi od toga najviše koristi imali poljoprivredni proizvođači i kompanije.

Ovde se dešava sve ono što se inače dešava u trgovinskoj razmeni izmeđi ovih država, ali je suština da je to mnogo brže. Ovim se i te kako smanjuju monopoli i korupcija, pojednostavljuju procedure izvoza i uvoza, priznaju fitosanitarni nalazi i ispravnost hrane, kao i diplome i univerzitetska zvanja između država, kazao je Joković nakon razgovora ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije, Ljupčetom Nikolovskim.

On je naveo da bi od te inicijative, svi oni koji to iskreno žele i koji se oslobode političkih razmišljanja, imali koristi.

Isključivo se razmišlja na dobrobit poljoprivrednih proizvodađa i kompanija i prevoznih preduzeća koja izgube dosta vremena u transportu i čekanju. Suština je da se izbegnu i mnogi drugi troškovi dolazak na špediciju, carinu, parkinzi, dodao je Joković i poručio da su u Otvorenom Balkanu svi na dobitku i da nema uporišta za priče o "velikoj Albaniji" ili "velikoj Sjevernoj Makedoniji".

Nikolovski smatra da se, kada je reč o Otvorenom Balkanu, ne radi o političkoj inicijativi, već o ekonomskoj, koja samo može doneti koristi građanima i kompanijama u smislu smanjenog čekanja na granicama, slobodnog protoka robe, priznavanja analiza i sertifikata i smanjenjenja troškova.

Tu smo da ostvarimo vrednosti 21. veka, kao što je slobodno kretanje robe. Dosta je priče, dajte akcije i korake da se to postigne, kazao je Nikolovski i dodao da postoji ogromna podrška građana Severne Makedonije toj inicijativi.

On je saopštio da veruje da će Crna Gora što pre prihvatiti poziv za Otvoreni Balkan.

Nikolovski je objasnio da svaka država svakako zadržava svoje nacionalne monitoring programe, ako smatra da je neki proizvod nebezbedan.

Ko će nam drugi pomoći ako mi sami sebi ne pomognemo u regionu, naveo je, između ostalog, Nikolovski, prenela je agencija Mina.

Izvor: T a n j u g; Foto: Beta

Crna GoraOtvoreni BalkanVladimir Joković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva