:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2020   13:43

0

67

Joksimović: Aktivna podrška Španije evropskom putu Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Kraljevine Španije Raulom Bartolomeom Molinom o aktivnostima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu.

Ministar je još jednom iskazala zahvalnost Španiji na podršci koju pruža Srbiji na putu evropske integracije, posebno imajući u vidu da je ova zemlja principijelni zagovornik politike proširenja EU, ali i dosledni zastupnik nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Joksimović je španskog ambasadora informisala o reformskim aktivnostima Vlade u procesu pristupanja, pre svega o sprovođenju akcionog plana za prvi pregovarački klaster koji obuhvata pet otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava.

“Prema temeljno pripremljenom planu, koji je uzeo u obzir preporuke Evropske komisije iz ovogodišnjeg Izveštaja za Srbiju, već je upućena inicijativa Narodnoj skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, a radi se i na primeni dogovorenog sa novinarskim udruženjima u okviru Medijske strategije”, naglasila je ministar.

Dodala je da planovi Vlade obuhvataju i druge oblasti iz pregovaračkog procesa, pre svega one koje se odnose na Zelenu agendu, digitalizaciju, održivo povezivanje, odnosno na segmente društva i privrede koji omogućavaju ubrzani ekonomski rast i razvoj i kvalitetniji život naših građana.

“Očekujemo da ćemo o svim ovim aktivnostima, ali i o načinu da se ubrza dinamika pregovora po novoj metodologiji, razgovarati sa evropskim partnerima na ovonedeljnoj sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje”, naglasila je ministar Joksimović.

Na sastanku je bilo reči i o Evropskom i investicionom planu za Zapadni Balkan koji će finansirati izgradnju ključne regionalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora, uz dodatno uključivanje regiona u privredne tokove EU.

Sagovornici su se saglasili da je put ekonomskog razvoja i regionalne saradnje najbolji način za jačanje stabilnosti i ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Ambasador Molina izjavio je da će njegova zemlja i nadalje aktivno pomagati pristupanje Srbije Uniji. Posebno je naglasio da je važno što reforme u oblastima vladavine prava, privrednog i održivog razvoja daju rezultate i da njihov nastavak garantuje i brži put ka članstvu.

Sagovornici su razmotrili i epidemiološku situaciji u dve zemlje i u EU, posebno ukazavši na važnost iskazane evropske solidarnosti u doba ekstremne zdravstvene krize.

Zaključeno je i da su bilateralni odnosi Srbije i Španije veoma dobri, uz opredeljenost obe strane za njihovim unapređenjem.

Izvor: Танјуг

Jadranka JoksimovićŠpanijaMolina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?