:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2020   13:43

0

170

Joksimović: Aktivna podrška Španije evropskom putu Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Kraljevine Španije Raulom Bartolomeom Molinom o aktivnostima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu.

Ministar je još jednom iskazala zahvalnost Španiji na podršci koju pruža Srbiji na putu evropske integracije, posebno imajući u vidu da je ova zemlja principijelni zagovornik politike proširenja EU, ali i dosledni zastupnik nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Joksimović je španskog ambasadora informisala o reformskim aktivnostima Vlade u procesu pristupanja, pre svega o sprovođenju akcionog plana za prvi pregovarački klaster koji obuhvata pet otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava.

“Prema temeljno pripremljenom planu, koji je uzeo u obzir preporuke Evropske komisije iz ovogodišnjeg Izveštaja za Srbiju, već je upućena inicijativa Narodnoj skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, a radi se i na primeni dogovorenog sa novinarskim udruženjima u okviru Medijske strategije”, naglasila je ministar.

Dodala je da planovi Vlade obuhvataju i druge oblasti iz pregovaračkog procesa, pre svega one koje se odnose na Zelenu agendu, digitalizaciju, održivo povezivanje, odnosno na segmente društva i privrede koji omogućavaju ubrzani ekonomski rast i razvoj i kvalitetniji život naših građana.

“Očekujemo da ćemo o svim ovim aktivnostima, ali i o načinu da se ubrza dinamika pregovora po novoj metodologiji, razgovarati sa evropskim partnerima na ovonedeljnoj sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje”, naglasila je ministar Joksimović.

Na sastanku je bilo reči i o Evropskom i investicionom planu za Zapadni Balkan koji će finansirati izgradnju ključne regionalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora, uz dodatno uključivanje regiona u privredne tokove EU.

Sagovornici su se saglasili da je put ekonomskog razvoja i regionalne saradnje najbolji način za jačanje stabilnosti i ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Ambasador Molina izjavio je da će njegova zemlja i nadalje aktivno pomagati pristupanje Srbije Uniji. Posebno je naglasio da je važno što reforme u oblastima vladavine prava, privrednog i održivog razvoja daju rezultate i da njihov nastavak garantuje i brži put ka članstvu.

Sagovornici su razmotrili i epidemiološku situaciji u dve zemlje i u EU, posebno ukazavši na važnost iskazane evropske solidarnosti u doba ekstremne zdravstvene krize.

Zaključeno je i da su bilateralni odnosi Srbije i Španije veoma dobri, uz opredeljenost obe strane za njihovim unapređenjem.

Izvor: Танјуг

Jadranka JoksimovićŠpanijaMolina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva