:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2021   13:04

0

66

Joksimović: Briga za građane i fleksibilna održivost Srbije u pandemiji 

Sve reforme koje je Srbija napravila u oblasti vladavine prava prethodnih godina uz podršku Saveta Evrope u evropskim integracijama dovele su do toga da je naša zemlja u vreme pandemije virusa korona pokazala fleksibilnu održivost i da je briga za interes građana na prvom mestu, ocenila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Obraćajući se na drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", Joksimović je kazala da je Srbija uspela da građanima pruži visok nivo usluge i brige za sve što je tokom pandemije bilo važno.

U tom smislu, navela je pravo na informaciju i pravu informaciju, zatim brigu za zdravlje građana, pristup instrumentima za rešavanje svih izazova koje situacija poput pandemije nameće.

"Vladavina prava i za same članice i za nas kojima će ostati otvoreno do kraja našeg procesa, a koje ostaje otvoreno i onda kada se stupi u članstvo, mora da bude svakodnevna tema, jer pokriva sve one najvažnije oblasti koje definišu uspešnost jednog demokratskog društva, efikasnost, ono što država treba da ponudi svojim građanima", kazala je Joksimović.

Dodala je da to podrazumeva jednak pristup pravdi i zaštitu svih osnovnih, ljudskih i svih drugih prava iz svih korpi prava i iz nove generacije prava, kao i iz svega onoga što je dodatno postalo izazov u vreme pandemije koja je pokazala "koliko smo ranjivi i koliko možemo da budemo otporni ukoliko smo zaista inkluzivno, participativno društvo i ukoliko zaista ono što su osnovna prava svih građana Srbije i EU budu ne samo poštovana, već održivo razvijena i razvijana".

Joksimović primećuje da postoji i drugi set neophodnih reformi koje bi trebalo da dobiju svoj zamajac u Srbiji i dodaje da je taj proces "zakočen" zbog pandemije, ali i dešavanja u samoj EU koja se suočava sa brojnim izazovima.

"Mi nastojimo da svojim održivim reformama, održivim pristupom pomognemo i učestvujemo u oporavku i revitalizaciji onoga što EU za sve nas jeste, a to je ne samo strateški cilj, već prirodno mesto pripadanja i deljenje izazova sa svima u Uniji", navodi Joksimović.

Što se tiče samog programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", Joksimović navodi da je njegova suština i značenje da se pitanje vladavine prava i svega onoga što pod vladavinom prava podrazumevamo, zaista provlači kroz sve i javne i sektorske politike i kroz sve ono što Srbija i pregovora kroz novi pristup - šest klastera.

Podseća da i dalje klaster 1 ostaje najvažniji i ostaje klaster na osnovu kojeg će se meriti napredak ostvaren u reformama u oblasti vladavine prava i kao kriterijum za ostatak dinamike pregovora.

"Sto se tiče detaljno programa sa našim partnerima iz Saveta Evrope, a tiče se vladavine prava, naravno da je važna činjenica da i EU podržava upravo standarde koje je postavio Savet Evrope koristeći ih kao merila za napredak u pregovorima vladavine prava, ljudskih prava i uopšte demokratije u Evropi", navodi Joksimović.

Ističe da je za Srbiju važna saradnja i podrška Saveta Evrope i EU kroz taj program i to ne samo vezano za pregovore, već zbog usvajanja međunarodnih praksi i standarda i njihovog utemeljenja u postojeći društveni okvir Srbije, a koji se pretočava u legistativni okvir.

"Naš cilj je da institucionalna participativna demokratija koja se suočava sa izazovima širom Evrope ipak postaje naše krajnje odredište i sve što radimo mislim da će korak po korak dovesti do glavnog cilja inkluzivne demokratske institucionalne kulture i sistema. Srbija ne kaska mnogo, ima stvari koje treba da uradimo, svesni smo, posebno u oblasti reformi pravosuđa i ustavnih amandmana", kazala je Joksimović.

Druga faza programa, kako kaže Joksimović, dala je konkretne i vredne rezultate u oblasti vladavine prava i oblasti pravosuđa, borbe protiv diskriminacije i zaštite osetljivih grupa, borbe protiv trgovine ljudima i jačanje slobode medija i slobode govora.

To je zato što je obuhvatio veliki broj nacionalnih institucija, dodaje Joksimović, kao i samostalnih republičkih organa, nezavisnih tela i svih drugih zainteresovanih strana.

"Jedan od najznačajnih postignutih rezultata u prethodnom periodu jeste izrada i usvajanje zakona o nestalim bebama za koji nam je Savet Evrope pružio punu podršku", ističe ministar.

Joksimović kaže i da je u delu koje se tiče vladavine prava u zatvorima i tokom policijskog delovanja bitan pomak učinjen usvajanjem programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Srbiji, kao i da je sačinjen prvi nacrt nove Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija.

Učinjen je napredak i u radu Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kaže Joksimović i dodaje da je došlo i do usklađivanja zakona o zabrani diskriminacije sa najboljim evropskim standardima.

Lokalne samouprave su osnažene da nesmetano obezbede osnovna ljudska prava pripadnicima LGBTI populacije, ističe Joksimović i dodaje da su ojačani kapaciteti u pomoći žrtvama trgovine ljudima, kao i da su rezultati vidljivi i u slobodi medija.

"Svi ovi rezultati zaista doprinose, to su konkretne stvari koje smo uradili. Sve ovo počinje da živi i da se primenjuje i svakako će korak po korak dovesti do boljeg, inkluzivnijeg ambijenta koji će promovisati sva prava - osnovna ljudska prava", zaključila je Joksimović.

Saradnja Srbije, EU i Saveta Evrope obeležena pandemijom

Sprovođenje zajedničkog programa EU i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", koji za cilj ima da se saradnja između Srbije, Unije i Saveta Evrope zaista praktikuje, od prošle godine obeleženo je pandemijom virusa korona i ograničenjem kretanja, rečeno je danas na drugom sastanku Upravnog odbora tog programa.

Pilar Morales, šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope, istakla je da je uprkos teškoj pandemijskoj situaciji obezbeđena saradnja sa EU na svim nivoima.

"Sprovođenje ovog programa od prošle godine je bilo obeleženo pandemijom Covid 19 i ograničenjem kretanja, ali fleksibilnost programa je omogućila da brzo preduzmemo mere ublažavanja i brzo smo revidirali planove rada za različite akcije u okviru programa i udvostručili napore da povećamo vidljivost ovog programa koristeći društvene mreže", kazala je Morales.

Prema njenim rečima, fleksibilnost programa je omogućila da se osmisle aktivnosti koje nisu bile planirane na početku kako bi se izašlo na kraj sa pandemijom.

Jedna od odluka druge faze programa jeste jačanje regionalne dimenzije, istakla je Morales i dodala da ta odluka dopunjava ona postignuća koja su ostvarena u oblasti konkretnih i posebnih akcija kojih je u okviru programa sedam.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da vladavina prava, jedna od oblasti na kojima se radi u okviru programa, nije samo pitanje približavanje EU, već i ideja društva, postojanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa, slobodnih medija i oštar stav i borba protiv organizovanog kriminala.

"To nije samo vezano za EU, već za demokratska društva u celini", kazao je Fabrici i dodao da je jedna od oblasti na kojoj je velika usredsređenost u okviru programa pravosudni sistem.

"Srbija se posvetila da ide do samog vrha reforme ustava i tesno sarađuje sa Venecijanskom komisijom", kazao je Fabrici i dodao da je velika pažnja posvećena samostalnosti tužilaštva, etičkom kodeksu za tužioce, nezavisnom sudstvu.

Fabrici je u ime EU pozdravio osnivanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i kazao da to pokazuje posvećenost Srbije da radi na tim pitanjima.

"Nastavićemo da radimo na svim oblastima u okviru programa, a za to nam je potrebno da uvek tesno sarađujemo sa nacionalnim organima vlastima. Program se zove horizontalni jer želimo da radimo na linearnom, horizontalnom nivou", kazao je Fabrici.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper ističe da se ovim programom želi postići to da umesto teorija i iluzija o saradnji između Srbije i Evropske unije i Saveta Evrope, zapravo se to praktikuje i na tome se radi svakoga dana.

Izvor: Танјуг

Jadranka JoksimovićSavet EvropeEUpandemija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?