:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 29, 2020   20:29

0

39

Joksimović: Evidentiramo naše građane koji žele da se vrate

Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović izjavila je da ambasada već neko vreme radi na prikupljanju podataka o našim građanima koji se nalaze u ovoj zemlji, a koji bi želeli da se vrate u Srbiju.

 

"Ovde imamo studente i one koji su bili na službenom putu. Vratilo se već 130 građana. Vršimo evidenciju i dalje,skupljamo podatke", rekla je Joksimović u telefonskom razgovoru za Tanjug.
Ona je državljanima Srbije poručila i da je svako putovanje rizik i da ambasada u Londonu savetuje našim građanima da ostanu tamo gde se u ovom trenutku nalaze.
Ona kaže da se mere za suzbijanje epidemije novog korona virusa u Velikoj Britaniji menjaju iz časa u čas, u zavisnosti od razvoja situacije.
Navodi da u ovoj zemlji nije uveden policijski čas, ali da je prošle nedelje lepo vreme izmamilo ljude u parkove, zbog čega je parlament izglasao restriktivnije mere.
"Sada vlada može da zatvori aerodrome, da razdvaja više od dvoje ljudi na ulici. Danas sam videla policiju na konjima kako je jednoj ženi rekla da ne može da sedi na klupi", rekla je ambasadorka.
Prema njenim rečima cilj vlade je da se testira što veći broj ljudi, da se stigne do čak 25.000 testova dnevno.
"Za sada je ta cifra manja, a oni koji osete zdravstvene simptome dobiće savet kao da se leče, da ne izlaze na ulicu već da se jave za nekoliko dana", rekla je Joksimović.
Kaže da se 90 odsto građana pridržava mera koje predviđaju da građani izlaze na ulicu samo jednom nedeljno na jedan sat da prošetaju, voze bicikl. Na posao idu samo oni neophodni, i koji mogu da pomognu nekome ko ima zdravstvene probleme.
Kada se radi o snabdevenosti prodavnica, Joksimović je kazala da je i tu situacija promenljiva, da su rafovi nekada puni, a nekada prazni, a da su deficitarna roba sredstva za dezinfekciju koja su u nekim prodavnicama znatno skuplja u odnosu na dosadašnje cene.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva