:

:

TV Most

clock

Oktobar 23, 2019   8:03

0

148

Joksimović: Evropski put se ne dovodi u pitanje

"Očigledno nisu sunčani dani za politiku proširenja, jer su oblaci na evropskom horizontu politike proširenja posledica mnogobrojnih unutrašnjih, međuinstitucionalnih i međudržavnih repozicioniranja", kaže ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

"Pa nekako", smatra Joksimović, "politika proširenja trpi nepravedno, a onda trpe građani zemalja koje su u procesu ili čekaju na otpočinjanje pregovora".

Joksimović je tako odgovorila za "Novosti" na pitanje da li je posle odluke EU da ne otpočne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom proširenje Unije "mrtvo".

Ona napominje da Srbija iskreno podržava evropske integracije zemalja u regionu, zbog interesa građana koji zaslužuju bolju budućnost i održivi razvoj.

"Ali svakako očekujem da se odblokira ovo iskliznuće iz šina politike proširenja i da se EU okrene jačanju svih kapaciteta. Onako kako je Kredibilna strategija proširenja iz 2018. predvidela i koja je ostavljena kao legat novoj Evropskoj komisiji", kaže Joksimović.

Upitana šta nas očekuje u nastavku EU integracija, ona ističe da Srbija nastavlja svoj put pristupajuće države.

Joksimović ocenjuje da je Srbija duboko napredovala u procesu pregovora i refomi i podseća da je otvorila skoro polovinu poglavlja, kao i da radi na kriterijumima za privremeno zatvarnje.

Napominje da se ne dovodi u pitanje evropski put Srbije.

"Dinamika je takva kakva je, navikli smo i ne žalimo se, ali mi smo ozbiljni, u našem je interesu da utvrđenu politiku reformi i političke i ekonomske saradnje sa EU sprovodimo. Istu kredibilnost u postupanju očekujemo od evropskih partnera", kaže Joksimović.

Na pitanje da li očekuje da do kraja godine Srbija otvori nova poglavlja, ministar za evropske integracije kaže da je finsko predsedavanje promotivno u pogledu proširenja.

"Države članice očekuju tzv.non pejpr o stanju sprovođenja obaveza iz akcionog plana za poglavlja 23 i 24, na osnovu kojih donose odluku o novim poglavljima", ukazala je Joksimović.

Ona je dodala da je Srbija napravila ozbiljne korake u oblasti vladavine prava - predlog medijske strategije, dijaloga o izbornim uslovima, u oblasti sistema borbe protiv korupcije.

Tako da, kako je navela, očekuje pozitivnu odluku o otvaranju novih poglavlja, "videćemo koliko".

Joksimović je istakla da Srbija ima pripremljene četiri pregovaračke pozicije za poglavlja 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (slobodno kretanje kapitala), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže).

Izvor: Танјуг

JoksimovićEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva