:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 20, 2021   14:45

0

44

Joksimović i Bilčik o reformama i pristupnom procesu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o aktuelnim reformskim aktivnostima Vlade Srbije u procesu evropskih integracija.

Joksimović je informisala sagovornika o brojnim koracima koje Srbija preduzima u pristupnom procesu.

"U skladu sa zahtevima nove metodologije, Vlada Srbije je znatno intenzivirala sprovođenje reformi koje su neophodne za dostizanje kriterijuma iz klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast i klastera 4 - Zelena agenda, digitalizacija i infrastrukturno povezivanje", rekla je Joksimović.

Posebno je naglasila da je snažnije političko vođenje procesa i odgovornost za primenu usvojenog rezultiralo time da je Srbija, osim ranije spremih oblasti za pregovore, Evropskoj komisiji poslala pregovaračke pozicije iz klastera 3 za još dva poglavlja, 19 - socijalna politika i zapošljavanje i 10 - informaciono društvo i mediji, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Prenela je da ubrzano radimo i na završetku pregovaračke pozicije za poglavlje 16 - oporezivanje kojim bismo zaokružili u potpunosti kriterijume iz svih poglavlja u okviru klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast.

"Očekujemo da Evropska komisija uskoro u svom šestomesečnom neformalnom preseku stanja o vladavini prava u Srbiji, pozitivno oceni naš angažman i rezultate u oblasti vladavine prava - važnih koraka preduzetih u pogledu ustavne reforme, medijske strategije, međustranačkog dijaloga", kazala je.

Joksimović očekuje i da se do kraja juna, u skladu sa principima nove metodologije tokom portugalskog predsedavanja, održi politička međuvladina konferencija na kojoj bi se na najvišem političkom nivou sa EK i sa državama članicama razmotrilo kako EU vidi dalje sprovođenje svoje politike proširenja, šta se od Srbije očekuje u ključnim oblastima, a da Srbija predstavi svoje rezultate, kao i planove za strateški važne reformske korake.

Bilčik je izjavio da podržava aktivnosti Vlade Srbije i Narodne skupštine koje vode ubrzanju pristupnih pregovora, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, jačanje demokratije i medijskih sloboda u našoj zemlji, kao i izmene Ustava koje će omogućiti veću nezavisnost pravosuđa.

"Evropski parlament i Narodna skupština Srbije nastavljaju svoj redovni dijalog o svim ovim temama, u skladu sa demokratskim procedurama i ulogom ove dve institucije u procesu evropske integracije Srbije", rekao je Bilčik.

Izvor: Танјуг

JoksimovićBilčik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?