:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 05, 2021   18:16

0

45

Joksimović i Hristodulidis: Iskrena podrška putu Srbije ka EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu.

Joksimović je zahvalila kiparskom kolegi na iskrenoj podršci koju njegova zeml?a pruža Srbiji u pregovorima o članstvu, zalažući se istovremeno za principijelno rešavanje odnosa Beograda i Prištine, u skladu sa načelima međunarodnog prava, saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Očekujemo da će Kipar, kao i do sada, nastaviti da zastupa politiku proširenja EU na način koji će omogući da ta politika bude verodostojnija, predvidl?ivija i dinamičnija, kako je novom metodologijom i najavljeno“, rekla je Joksimović.

Posebno je istakla uverenje da će snažnije političko vođenje pregovora o članstvu doprineti transparentnosti čitavog procesa.

Prvi takav visoki politički format, kako je navela, trebalo bi da bude Međuvladina konferencija tokom portugalskog predsedavanja EU, na kojoj bi i države članice EU, ali i Srbija imale priliku da predstave svoja očekivanja kada je reč reformskim procesima u našoj zeml?i ali i o podršci Unije da se oni uspešno sprovedu.

Joksimović je izrazila očekivanje da će Kipar, kao i do sada, uvažavati napore Srbije da realizuje sve neophodne reforme, posebno one u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, održivog ekonomskog razvoja i zelene agende.

Ona je obavestila kiparskog ministra i da se istovremeno radi i na usklađivanju sa standardima i pravnim tekovinama EU u okvirima klastera 3 i 4 - konkurentnost i inkluzivni i zeleni dogovor i digitalizacija i infrastrukturno povezivanje.

„Verujemo da će tim reformskim aktivnostima biti ostvaren napredak, dovoljan da države članice podrže i otvaranje klastera i tako, u skladu sa zajedničkim očekivanjima, ubrzamo dinamiku pregovora“, naglasila je Joksimović.

Hristodulidis je ukazao na važnost dobrih bilateralnih odnosa dveju zemalja, koji se reflektuju i na podršku njegove zemle Srbiji u pristupanju EU.

„Vlada Kipra iskreno zastupa politiku proširenja Unije, uz istovremenu podršku Zapadnim Balkanu i Srbiji, da dostigne za to neophodna merila, pre svega u vladavini prava, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i u oblasti ekonomskih kriterijuma”, izjavio je kiparski ministar.

Joksimović i Hristodulidis su se saglasili da je efikasno postupanje Srbije u saniranju posledica pandemije kovid-19, kao što je uspešna imunizacija stanovništva, ali i pomoć privredi i susedima u regionu, najbolji pokazatelj da naša zemlja temelji svoju politiku na evropskim vrednostima solidarnosti, jednakosti i poštovanju ljudskog dostojanstva, što je posebno važno u doba globalne krize.

Izvor: Танјуг

HristodulidisJoksimović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?