:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 06, 2021   9:07

0

185

Joksimović: Ima uslova za otvaranje bar jednog klastera u junu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović optimista je kada je reč o otvaranju bar jednog klastera u junu i kaže da je Srbija spremna za to.

Joksimović je navela i da će Pregovaračka pozicija za poglavlje 15 - Energetika, koje je za nas predstavljalo veliki izazov, sutra biti usvojeno na Vladi Srbije i odmah prosleđeno EU.

Poslednji polugodišnji izveštaj Evropske komisije jasno pokazuje značajan napredak u brojnim oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, posebno imajući u vidu otežavajuće društvene i ekonomske okolnosti koje su obeležile prethodni period usled pandemije koronavirusa, rekla je za današnju "Politiku" Joksimović, komentarišući dokument koji je nedavno dospeo u javnost.

Ona objašnjava da je reč o "non-pejperu", tačnije, polugodišnjem izveštaju o prelaznim merilima poglavlja 23 i 24 u okviru klastera 1 - Osnove po novoj metodologiji.

Značajan je jer će države članice na osnovu nalaza o postignutom napretku u vladavini prava odlučivati o daljoj podršci konkretnim koracima u pristupnim pregovorima Srbije, pre svega o održavanju političke međuvladine konferencije i eventualnu otvaranju klastera do kraja ovog meseca.

"Ono što je ipak najznačajnije kada je reč o našoj spremnosti za nastavak pregovora jeste činjenica da smo uspeli da u kratkom roku spremimo sve neophodne procedure za potpunu pripremu cela dva klastera: 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost. Posebno je važan aktivni angažman predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić, kako i nalaže nova metodologija proširenja EU, koja predviđa snažnije političko vođenje procesa, posebno u segmentu vladavine prava", rekla je Joksimović.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kako se podseća, kaže da je Srbija poslednjih meseci preduzela značajne korake u procesu EU reformi u svim oblastima, ali takođe i da treba da isporuči značajne rezultate u otvaranju klastera 3 i 4, koji su najbliži otvaranju.

"U klasteru 3 ima osam pregovaračkih poglavlja, od kojih je pet već otvoreno, a u poslednja dva meseca Vlada Srbije završila je rad i na preostalim pregovaračkim pozicijama za poglavlja 10 - Informaciono društvo i mediji, 16 - Porezi i 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, koje su poslate nadležnim telima Evropske komisije. Time smo ispunili sve obaveze u pogledu otvaranja ovog klastera", rekla je Joksimović.

Kada je reč o klasteru četiri, kaže da će "Srbija biti spremna i za otvaranje tog klastera", koji obuhvata četiri poglavlja.

Preporuka je i da Srbija treba da dodatno ojača okruženje za ostvarivanje slobode izražavanja.

"U pogledu dela za koji smo ranije bili oštro kritikovani, a odnosi se na slobodu izražavanja, konstatuje se da su usvojeni akcioni planovi za sprovođenje medijske strategije i da su počeli da se primenjuju na inkluzivan i transparentan način.Formirane su i dve radne grupe, jedna za sprovođenje medijske strategije, druga za zaštitu i bezbednost novinara. U ovom izveštaju se čak otišlo i korak dalje, što pozdravljamo, gde se navodi i formulacija da je lično predsednik Srbije javno pozvao da prestanu napadi na medije i da se pitanje bezbednosti novinara rešava na najvišem nivou", rekla je Joksimović.

Ona navodi da medijske slobode podrazumevaju "aktivno razumevanje i rešenost svih struktura i nivoa vlasti da na odgovoran način kreiraju povoljno okruženje za slobodu medija, ali i svih medijskih kuća i novinara da svoj deo etičkog i profesionalnog kodeksa stvarno i dosledno primenjuju u svom radu.

Ovaj izveštaj biće osnova za odluku zemalja članica EU o eventualnom otvaranju klastera u junu, a na pitanje - da li očekuje pozitivnu odluku, Joksimović je odgovorila potvrdno.

"Izveštaj je generalno pozitivan i izbalansiran, što će omogućiti, uverena sam, da tokom juna bude organizovana međuvladina konferencija i da se započne sa primenom nove metodologije. Ovo je posebno važno jer će Srbija biti prva zemlja na koju će u praksi biti primenjena nova metodologija, a za koju smo mi u potpunosti spremni", kazala je Joksimović.

"Dakle, ušli smo u nastavak pregovaračkog procesa potpuno institucionalno pripremljeno, organizovano, politički osnaženo i odlučno rešeni da nastavimo proces po novoj metodologiji. Stoga očekujem da će EK i države članice početi sa primenom nove metodologije na dogovoren način i da će to u procesu uzajamno ozbiljnog shvatanja značaja i važnosti politike proširenja dovesti do ubrzanja dinamike pristupnih pregovora Srbije", rekla je Joksimović.

Ministar za evropske integracije je ocenila da "ima značajnih elemenata za donošenje pozitivne odluke o održavanju međuvladine konferencije i otvaranju barem jednog klastera, ako bude postojala volja da i članice i EK ubrzaju svoje ponekada složene procedure, analize i prepreme svih pozicija i davanja saglasnosti."

Izvor: T a n j u g

Jadranka JoksimovićEUklasteri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva