:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 21, 2019   8:34

0

269

Joksimović: Merkel oživela proces proširenja

Izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana nedvosmisleno je vratila u život politiku proširenja, koju su mnogi u periodu pre izbora za evropske institucije svesno gurali u zapećak, a protivnici politike širenja omalovažavali.

Ovo za "Novosti" kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, komentarišući stav kancelarke o evropskoj perspektivi našeg regiona.

"To je poznat stav kancelarke, koji je, inače, utemeljen geopolitički, kao deo nemačke spoljne politike, i nije slučajno što je to izjavila baš na obeležavanju "panevropskog piknika", koji simbolizuje ujedinjenu Evropu svih njenih nacija, i u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je veliki i glasan zagovornik politike proširenja i koji posebno podržava evropski put Srbije", rekla je Joksimovićeva za "Novosti".

Ona navodi da je važno to što je Merkelova ovaj stav jasno izložila uoči zaokruživanja nove konstelacije evropskih instititucija.

"Nisam neutemeljeni optimista ili evrofanatik zato što ponavljam koliko je važno ostati odgovorno i rešeno dosledan na našem evropskom putu, već verujem i znam da Srbija jeste deo utemeljene i snažne Evrope i da naš istorijski i kulturološki doprinos svi prepoznaju, kao i ekonomski i ljudski potencijal", zaključila je ministarka.

Izvor: T a n j u g , Novosti

Jadranka JoksimovićAngela MerkelEUevrointegracijeSrbijaZapadni Balkan

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva