:

:

TV Most

clock

April 07, 2020   10:11

0

67

Joksimović: Od novca EU,Srbija do sada kupila 75 respiratora

Srbija je za sada od novca koji je odobrila EU kupila 75 respiratora, koji još nisu dopremljeni u našu zemlju, ali su kupljeni i plaćeni, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović objašnjavajući da još uvek nisu dopremljeni zbog brojnih ograničenja, kao i izvoznih restrikcija u pojedinim zemljama.

Joksimović je za TV Prva podsetila da je od prvog dana krize, koja je izazvana epidemijom virusa korona, u kontaktu sa predstavnicama EU i da je zatražila da se prenamene sredstva koja nismo potrošili iz IPA fondova.

Kako je navela, evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji odmah je odobrio da se prenameni 93,4 miliona evra za pomoć našoj zemlji, od čega 15 miliona evra direktno za medicinsku opremu, a ostatak za dan posle krize, odnosno za ekonomski opravak.

Kada je u pitanju novac koji smo dobili od EU za medicinsku opremu, Joksimović objašnjava da Srbija to prosledi implementacionom partneru - UNOPS-u, koji na tržištu medicinske opreme nastoji da sa svojim vezama i kontaktima nađe najpovoljniju opremu.

"Za sada smo iz novca EU kupili 75 respiratora, oni još uvek nisu u Srbiji, kupljeni su, plaćeni su, ali sada postoje brojna ograničenja, neke izvozne restrikcije u pojedinim zemljama“, kazala je Joksimović.

Kako dodaje, od kupljenih 75 respiratora jedan mali broj je stigao u Srbiju, a veruje da će sredinom aprila uspeti da se dopremi najveći broj tih respiratora.

"Kupljeni su, plaćeni, ali još nisu stigli i to nije samo problem Srbije, to je problem svuda na svetu. Trenutno je jagma na medicinskom tržištu, posebno respiratora koje svi traže i kupuju, dižu se cene, ali hoću da uverim građane da sve radimo, čak i bolje nego neke druge zemlje. Angažovali smo se na sve strane, kupujemo gde god možemo", navodi Joksimović.

Od 15 miliona evra EU do sada plaćeno je i nekoliko letova, odnosno troškovi tih letova, kaže Joksimović navodeći da su ti troškovi veliki i dodajući da se ne radi samo o letovima za humanitarnu pomoć, već i za ono što smo mi iz našeg budžeta kupili od medicinske opreme, kao što su recimo avioni iz Kine i Indije prošle sedmice.

Navodi da je zamolila šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija da jedan deo novca se odvoji za još 10 kargo letova, kojima će se dopremati sve ono što Srbija dobije ili kupi.

Govoreći da je preostalih 78 miliona evra namenjen za oporavak posle krize, za ekonomske mere, Joksimović kaže da je Srbija donela određene mere, da su predsednik i resorni ministri predložili plan za oporavak, ali da bez oporavka EU i tržišta EU, teško ćemo se i mi oporaviti.

Kako ističe to je zato što je EU naš najveći trgovinski partner i u tom smislu svi moramo da radimo zajedno.

Ističe da Ministarstvo za evropske integracije intenzivno priprema aplikaciju za Fond solidarnosti EU i navodi da do 24. juna mogu da se podnose aplikacije.

Podsetila je da je Srbija dobila 62 miliona evra 2014. godine iz tog Fonda kada smo imali velike poplave i štetu.

"Tako ćemo i sada aplicirati, kao i sve druge države članice“, kaže Joksimović i objašnjava da ako su javni troškovi namenjeni za suzbijanje COVID-a veći od 0,3 odsto u BDP-u, imamo pravo na novac iz tog Fonda.

Kako kaže, Srbija učestvuje i u mehanizmu civilne zaštite, a uskoro bi ministar finansija Siniša Mali trebalo da potpiše sporazum prema kojem bi Srbija učestvovala u evropskim zajedničkim nabavkama medicinske opreme.

"To mnogo znači, mi to plaćamo, EU ugovara, ali na nivou centralizovane nabavke može da odredi bolje količine, da stigne brže, da imamo još veću sigurnost u smislu dopremanja“, dodaje ministar.

Kaže da Srbiji pored EU pomaže i Kina i Rusija i dodaje da je Mađarska poslala velikodušnu donaciju - 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odela.

"Sada svi mogu da daju novac, ali je vrlo retko da neko da baš opremu“, ističe.

Dodaje da je i Norveška dala značajnu sumu, od čega je ugovorena kupovina 45 respiratora.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva