:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 06, 2021   16:08

0

182

Joksimović: Podrška Francuske razvojne agencije zelenim investicijama

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem i šefom beogradske kancelarije Francuske razvojne agencije Dominikom Obergom o nastavku pristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji, kao i o daljem jačanju bilateralnih odnosa, saopštilo je Ministarstvo.

Tom prilikom Joksimović je izjavila da je Srbija značajno ubrzala tok reformi neophodnih za bržu dinamiku pregovora naše zemlje o članstvu u Uniji.

"Svesna dodatne političke odgovornosti predviđene novom metodologijom, Vlada Srbije ulaže značajne napore u ispunjavanju svojih obaveza iz pregovaračkog procesa u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, ali i da dostigne kriterijume iz klastera 3-Konkurentnost i inkluzivni i klastera 4-Zelena agenda i infrastrukturno povezivanje", rekla je ona.

Kako je dodala, tako ojačane reforme u ovim oblastima biće dodatni podsticaj za strane pa i francuske investitore i razvojne partnere za investicije i podršku takozvanim zelenim projektima u Srbiji.

Navodi se i da je Joksimović sa sagovornicima posebno razmotrila početak primene nedavno zaključenog srpsko-francuskog sporazuma o saradnji u sprovođenju prioritetnih projekata u našoj zemlji, kao što su izgradnja beogradskog metroa i automatizacija upravljanja elektrodistributivnom mrežom.

Zaključeno je da će ovako kapitalni projekti, svojim realizacijom u velikoj meri doprineti održivom razvoju srpske privrede, bržem transferu novih znanja i tehnologija, u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

Ambasador Falkoni rekao je da Francuska strateški podržava pristupanje Srbije prethodno reformisanoj EU, a posebno one aktivnosti Vlade ključne za oblast vladavine prava i celokupnu demokratizaciju društva u skladu sa evropskim standardima.

Izvor: Танјуг

JoksimovićFalkoni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva