:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 22, 2020   17:49

0

84

Joksimović pozdravila odluku EP da EU pomogne Srbiji i Zapadnom Balkanu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je stav komesara za proširenje Olivera Varheija o potrebi mobilizacije finansijske podrške građanima i privredi Zapadnog Balkana u okolnostima pandemije korona virusa.

 

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je odluku najuticajnije i najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu (EP) - Evropske narodne partije (EPP), čiji je SNS pridruženi član, da podrži najavu evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija o potrebi mobilizacije finansijske podrške putem Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u cilju pružanja pomoći građanima i privredi regiona, većoj fleksibilnosti pravila koja se odnose na državnu pomoć, kao i integraciji regiona u Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, saopsteno je iz SNS.
"Dodatan pozitivan signal predstavlja i zajedničko pismo poslanika EPP, Zelenih i liberala u EP predsedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kojem su zatražili da se dozvoli izvoz medicinske opreme iz EU u ZB", ocenila je Joksimović.
Ona je istakla da spremnost Evropskog parlamenta (EP) da po ubrzanim procedurama usvoji dosadašnje mere koje je predložila Evropska komisija (EK) tokom predstojećeg vanrednog plenarnog zasedanja predstavlja važan izraz evropske solidarnosti i konkretne podrške.
Posvećenost Evropske narodne partije, kao i spremnost naših evropskih partnera da Srbiju jače uključe u uže sektorske politike prepoznajemo kao potvrdu spremnosti da i u narednom periodu zajednički i koordinirano nastupamo u cilju suzbijanja daljeg širenja pandemije i postepenog oporavka i normalizacije privrednih kretanja u Srbiji i EU.
Joksimović je dodala da Vlada Srbije posvećeno radi i preduzima sveobuhvatne mere koje imaju za cilj zaštitu zdravlja i života građana i istakla da aktivno radimo i na analizi mogućnosti korišćenja podrške za ekonomske posledice pandemije iz Fonda za solidarnost Evropske unije, budući da je EK 13. marta 2020. godine odobrila adaptaciju za korišćenje ovog fonda.
Predloženim izmenama predviđa se pružanje pomoći državama i regionima pogođenim zaraznim bolestima u cilju što bržeg ponovnog uspostavljanja normalnih uslova života. "Podsećam da je Republika Srbija nakon poplava 2014. godine već putem Fonda solidarnosti dobila pomoć EU od oko 60 miliona evra za otklanjanje ekonomskih posledica i obnovu ključne infrastrukture", rekla je ministar Joksimović.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva