:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 26, 2021   15:53

0

125

Joksimović: Previše geopolitike, premalo zajedničke vizije

U procesu proširenja Zapadnog Balkana previše je priče o geopolitici i ceo proces je deo igre moći ko će preuzeti dominaciju, a ne vrednosti ideje Evrope koja treba da bude mirna, stabilna i time jača, naglasila je danas ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović u Salcburgu.

Ona je učesnik 17. Salcburškog evropskog samita tokom kojega se sastaje i komesarom za bužet i administraciju Johanesom Hanom, kao i učesnik foruma posvećenog Zapadnom Balkanu - na koji su pozvane sve zemlje regiona.

Kako je saopštio Institut evropskih regiona, organizator Samita koji podžavaju i predsednik i kancelar Austrije, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Priština je odustala od učešća zato što je predstavljena u statusno neutralnom formatu.

Joksimović je tim povodom ocenila za Tanjug da je i ovaj važan skup, koji ima za cilj da pruži odgovore da li je politika proširenja "ćorskokak, ili treba da bude brza traka", i pita kandidate za probleme i mogućnosti na putu evrointegracija, pokazao potpunu nekonstruktivnost Prištine.

"Zadovoljna sam što su domaćini Austrijanci na insistiranje Prištine da se zvezdica ukloni pokazali poštovanje prema Srbiji i doslednost za dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa zvezdicom", rekla je ministar.

Priština je odlukom da ne dođe na Samit potvrdila potpunu nespremnost čak i za razmenu mišljenja, da ne govorimo o tome što krše sve sporazume, rekla je Joksimović i dodala da je na Samitu nesumnjivo prepoznatao i da problem u Brisleskom dijalogu nije isprovociran sa naše strane.

Samit je, kako kaže, bio prilika i da predstavi šta sve Srbija radi u reformskom procesu i šta se dešava u regionu i da naglasi da Srbija ne stoji.

"Mi ne stojimo, reforme u Srbiji ne stoje, proceduralno proces proširenja stoji za ceo Balkan”, rekla je Joksimović i naglasila da su te poruke izazvale interesovanje i da je Samit bio prilika da kaže čemu se Srbija nada do kraja slovenačkog predsedavanja i da veruje da bi do tada trebalo da napravi značajan pomak.

Spremni smo za dva klastera, za izveštaj o napretku u oktobru, ali smo svesni i da postoje zemlje koje mogu da kažu da ima napretka, ali da oni nisu sada skloni konkretnim koracima, što je, kako je ocenila, pitanje kredibiliteta EU.

"Bitno je da svi sada vide, posbeno prijatelji proširenja, a Austrija spada u tu grupu, da se ništa konkretno ne dešava u procesnom smislu, ne samo kada je reč o Srbiji", naglasila je Joksimović i dodala da je učesnicima Samita prenela sve šta je Srbija preduzela u skladu sa novom metodologijom, te da kao resorni ministar ne oseća "nijednu trunku neke frustracije zato što Srbija nije nesto uradila".

Dodala je da su u reformske procese bili uključeni svi, od predsednika i premijera do ministara, kako bi Srbija bila spremna za otvaranje klastera tri i četiri.

Prema njenim rečima, sada je trenutak koji su partneri Srbije prepoznali da se vidi gde proces stoji.

"Kod nas ne stoji, mi radimo, nemam osećaj da proces stoji sa aspekta onoga što mi radimo, a zaista se usporio i zaista smatram da je veoma važno da je pokrenuta tema proširenja Zapadnog Balkana, i zbog nas, ali i zbog Severne Makedonije i Albanije", rekla je ona na Samitu, tokom koga se moglo više puta čuti, od organizatora i austrijskih zvaničnika, da će zemlje Zapadnog Balkana, ako uskoro ne dođe do nekog vidnog pomaka u procesu EU integracija, početi da traže alternativu.

Joksimović je razgovore i učešće na Samitu iskoristila i da predstavi i činjenicu da je Srbija jedna od retkih zemalja, možda i u Evropi, koja se na otporan način suočila sa pandemijom i u ekonomskom smilslu.

Pokazali smo da, da smo članica EU, ne bismo bili ni najsiromašniji, ni u najgoroj poziciji i dokazali da bismo bili fukcionalan partner, rekla je Joksimović i naglasila da je Srbija tu kada je reč i o migrantskoj krizi, kada treba da se dele problemi.

Ministar Joksimović danas je u Salcburgu tokom Samita razgovarala sa osnivačem Instuta za regionalnu Evropu Francom Šauzbergerom, savetnikom komesara Hana, ministarkom za evropska pitanja i Ustav, Karolinom Edštadler koja je ponovila podršku Austrije evropskom putu Srbije, kao i na realizaciji planiranih koraka do kraja slovenačkog predsedavanja.

Izvor: Танјуг

JoksimovićSalcburgEUZapadni Balkangeopolitika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva