:

:

TV Most

Foto: TAНЈУГ

clock

Oktobar 19, 2021   22:03

0

66

Joksimović: Primedba o zapaljivom govoru odnosi se na sve

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je večeras da je činjenica da je u izveštaju Evropske komisije ukazano na zapaljiv govor, ali i da se on odnosi na sve aktere na političkoj sceni Srbije, a ne samo na one u Narodnoj Skupštini.

"Interpretacija je u redu, ali su činjenice važnije, a činjenica je da je u izveštaju pomenut zapaljiv govor koji potiče od svih političkih aktera, ali da je posebna odgovornost onih koji su na vlasti i nosioci najviših funkcija", rekla je Joksimović odgovarajući na pitanje novnara vezano za konstataciju šefa Delegacije EU iz izveštaja EK da bi voleli da u skupštini ima manje zapaljivog jezika i napada na političke neistomišljenike.

Svi su pozvani da smanje i ne upotrebljavaju govor mržnje i zapaljiv govor, rekla je ministar.

"U tom odeljku akcenat je stavljen, kako to nova metodologija nalaže, da se prate izjave najviših državnih zvaničnika, i pomenuto je da je predsednik Aleksandar Vučić javno, eksplicitno pozvao sve da se prekinu napadi na novinare, kao i da je Brnabić lično inicirala formiranje dve radne grupe, na čijem je čelu, a tiču se bezbednosti novinara i ispunjavanja akcionog plana medijske strategije", rekla je ona.

Kako kaže, zbog činjenice da izveštaj sve ovo precizno konstatuje

svi su pozvani i svi treba da izbegavaju zapaljiv govor.

Ministar je na opasku da taj zapaljiv govor dolazi od političara iz SNS rekla da je i ona iz te stranke i da misli da je taj apel predsednika SNS evidentiran u izvaštaju, značajan za sve njihove poslanike i članove.

Brnabić je na isto pitanje dodala da je u oblasti zaštite novinara konstatovan ograničen napredak, ali da je neverovatan uspeh i korak što sada prvi put nakon 2016. godine imamo napredak.

Veliki je to iskorak i velika je stvar i potvrda svega što smo uradili od usvajanja medijske strategije i akcionog palna za implementaciju medijske strategije preko osnivanja radnih grupa, i što su kako je dodala, novinari kategorisani kao prioritetne grupe za vakcinaciju, što je retkost u svetu.

"Bitno je i to što je otvorena SOS linija za napade i pretnje novnarima, sto je otvoren web portal Bezbedni novinar, što je republički javni tružilac Zagorka Dolovac definisala kada dođe do napada na medije da mora da se reaguje urgentno u roku od sedam dana", rekla je Brnabić i dodala da je važno i to što je sa Zaštitnikom građana napravljena centranla baza napada i uvreda i pretnji novinarima i što se promptno rešavaju slučajevi.

Presednica vlade rekla je da i pored toga Srbija mora da uradi mnogo toga pa i na polju toga kako se svi politčari obraćaju medijima.

Rekla je da joj je žao što se zaboravlja kako to čine pojedini političari iz opozicije, a među njima i Dragan Ðilas koji čak ne želi da primi sve novinare na konferencije za medije, što otvoreno kaže da je neko novinar, a neko nije.

"To je skandalozno i crvena linija, ne znam da je iko drugi sebi to u politici dopustio u Sbriji", rekla je ona i naglasila da postoji mnogo stvari koje Srbija mora da uradi i uradiće.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva