:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 03, 2021   21:31

0

153

Joksimović: Pristali smo na manje doza da bi pomogli regionu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas tokom posete Institutu za javno zadravlje "Batut" da je Srbija pristala na manji broj vakcina iz kontigenta od 651.000 koji je EU uputila Zapadnom Balkanu, jer su one potrebnije zemljama u regionu koje imaju problem i zbog nevakcinisanog medicinskog osoblja.

Joksimović je zahvalila komesaru EU za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju sa kojim je obišla Instutut na tome što je došao u Srbiju da podrži kampanju vakcinacije i donira značajnu pomoć koja podrazumeva 36.000 Fajzer vakcina.

"Izuzetno cenimo napore koje je Varhelji lično sa svojim timom i delegacijom EU ovde u Srbiji preduzeo da pokrene mašineriju EU i da se ta mašinerija više zainteresuje za ceo zapadni Balkan, pa i nas u Srbiji", rekla je Joksimović.

Precizirala je da je Srbija tokom razgovora o kontigentu od 651.000 vakcina iz EU tražila da ih kao najveća zemlja dobije proporcionalno najviše, ali je imala razumevanje za manje zemlje, jer su prvenstveno namenjene zdravstvenim radnicima kojih je u regionu mnogo nevakcinisanih.

Zbog toga su oni u velikom problemu, rekla je Joksimović i naglasila da su vakcine potrebnije regionu, jer su zdravstveni radnici ti koji najviše trpe i treba da dobiju najveću podršku.

Joksimović je zahvalila komesaru i na tome što dodatno promoviše Srbiju u evropskim krugovima i informiše ih o tome šta je Srbija uradila i za svoje građane i ceo region, ali i na tome što je prošle godine dozvolio prenamenu neutrošenih sredstava iz IPA projekata za kupovinu respiratora i medicinske opreme.

Podsetila je da je Srbija spemno ušla u proces vakcinacije, oslonila se na sopstvene snage i pokazala solidarnost i čovecnost prema regionu, što je, kako je rekla, najvažnije i za nas i naše susede. Dodala da je Srbija tokom pandemije i Italiji poslala osam aviona pomoći.

Srbija je pokazala "humanost, solidarnost, čovečnost i saradnju", rekla je ministar i naglasila da su to prave vrednosti za koje se zalaže i EU.

Srbiji je od 651.000 doza namenjenih Zapadnom Balkanu opredeljeno 36.000 doza vakcine Fajzer, koje će, kako je rekla, dobiti do kraja avgusta.

Zahvalila je komesaru na pozivu koji je uputio svakom građanu Srbije da se vakciniše.

Izvor: T a n j u g

Jadranka JoksimovićvakcineEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva