:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2020   12:57

0

156

Joksimović: Programi prekogranične saradnje veoma uspešni

Ministarstvo za evropske integracije godinama uspešno sprovodi programe prekogranične saradnje EU u Srbiji, kroz sedam programa sa Mađarskom, Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i BiH, ali je i partner svim organizacijama čiji rad doprinosi boljitku građana Srbije koji žive u pograničnim regionima.

To je izjavila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović na onlajn konferenciji ''''Funkcionalni prekogranični regioni kao motori EU integracija Zapadnog Balkana'''', koju je otvorila sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, saopšteno je iz Ministarstva.

Skup je organizovala zajednička Kancelarija za Balkan Asocijacije evropskih pograničnih regiona i Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative, sa ciljem da obeleži pet godina svog rada u Beogradu.

Ministar je čestitala organizatorima jubilej i navela da je Ministarstvo od prvog dana bilo podrška i partner Asocijaciji evropskih pograničnih regiona i Centralnoevropskoj službi za prekogranične inicijative u svim aktivnostima i projektima koje su sprovodili u Srbiji i u celom regionu i da će to nastaviti da bude i ubuduće.

O mogućnostima da ta saradnja bude još bolja, kazala je da je o tome razgovarano i sa mnogim od partnerskih organizacija iz Srbije i okruženja na prošlonedeljnoj Sedmoj nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji.

Kako je istakla, više stotina učesnika, od kojih su mnogi bili direktno angažovani u sprovođenju više od 1.000 projekata realizovanih iz devet programa prekogranične i transnacionalne saradnje, pokazali su interes i spremnost pograničnih regiona Srbije da sarađuju sa svojim susedima u prevazilaženju zajedničkih izazova.

Komesar Varhelji potvrdio je svoju podršku evropskoj integraciji Srbije i regionu Zapadnog Balkana i istakao da su projekti koji afirmišu regionalnu saradnju najbolji primer kako se na evropskim vrednostima zajedništva i solidarnosti gradi bolji život za sve građane.

Izjavio je i da je Evropski i investicioni plan za Zapadni Balkan još jedan jasan i kredibilan pokazatelj da EU podržava integraciju regiona, podstičući razvoj lokalnih ekonomija i infrastrukture i njihovo dodatno uključivanje u šire ekonomske tokove EU.

Zato je, po njegovim rečima, veliki značaj i takvih inicijativa koje dopronose jačanju sveobuhvatne prekogranične saradnje, građenju poverenja i stabilnosti u regionu.

Učesnici konferencije, među kojima su bili predstavnici regionalnih i nacionalnih organizacija i institucija saglasili su se da je u prethodnih pet godina mnogo učinjeno na polju jačanja ljudskih kapaciteta, razmene znanja, oblikovanja mnogih politika i umrežavanja, a razgovaralo se i o budućim planovima i projektima koji će se zajednički realizovati.

Izvor: Танјуг

EUJadranka Joksimović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva