:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 16, 2021   14:33

0

84

Joksimović: Reforme u oblasti vladavine prava usklađene

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se naše reforme u oblasti vladavine prava usklađuju sa najboljim praksama Evropske unije, koje su primenljive u odnosu na našu političku kulturu i institucionalnu strukturu.

 

"U okviru pristupnog procesa postoje teme i oblasti koje su zajednička postignuća EU koje nazivamo "komunitarno pravo", sa jasnim standardima, procedurama i modelima, poput politike konkurencije. To su oblasti zajedničkih poliitika, ali oblast vladavine nije deo komunitarnog prava i ne postoji jedan model u okviru EU sa kojim mi moramo da se u potpunosti uskladimo ili da se adaptiramo ili prenesemo u naš sistem", ukazala je Joksimović.

Zbog toga, kako je istakla, mi treba da se usaglasimo sa najboljim praksama i prodecurama, zbog čega je uloga Venecijanske komisije konsultativna i ključna u smislu da kaže da li su predloženi amandmani u skladu sa najboljim praksama i procedurama u zemljama EU.

"Poenta primene Ustava i transformativnom periodu kroz koji zemlja prolazi kroz pristupni proces evropskih integracija je da sve što bude urađeno bude primenljivo u odnosu na našu političku kulturu i institucionalnu strukturu", naglasila je Joksimović.

Ona je podsetila da je proces javne debate o amandmanima posmatrala Venecijanska komisija, koja je imala pozitivne zaključke o amandmanima.

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva