:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 22, 2020   18:31

0

100

Joksimović s ministrima Podunavskih zemalja o EUSDR

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na ministarskom sastanku Dunavske strategije EU (EUSDR), gde je naglasila značaj te Strategije za Srbiju i ostale države i pozdravila usvajanje investicionog plana za Zapadni Balkan čime je EK, kaže, pružila snažan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU.

 

Sastanak je održan u sklopu Devetog godišnjeg foruma koji je ove godine organizovala Hrvatska, ali je, zbog epidemiološke situacije, održan putem video-konferencije.
Joksimović je naglasila da će u svojstvu nacionalnog koordinatora za IPA fondove uložiti napor da se planovi za usmeravanje tih sredstava za čitav region Zapadnog Balkana usklade, između ostalog, i sa prioritetima Strategije EU za podunavski region, saopšteno je iz njegog kabineta.
Joksimović je posebno ukazala na to da su zajedničko planiranje i koordinisano finansiranje kroz ovakve inicijative neophodni za održivi i ubrzani razvoj regiona i da je današnji sastanak značajan korak ka postizanju tog cilja.
Cilj današnjeg ministarskog sastanka bio je i postizanje saglasnosti oko sadržaja zajedničke izjave koja će dati pravac sprovođenju Strategije u narednih godinu dana.
Izjavom su ministri zemalja podunavskog regiona izrazili odlučnost da odgovore na promene izazvane uticajem pandemije Kovid-19 kroz promociju mera za obnovu društveno-ekonomskih kretanja u podunavskom za dobrobit građana.
Takođe, ministri su podvukli značaj jačanja održivog regionalnog razvoja, Zelene agende i digitalizacije kroz stvaranje veza između makroregionalnih strategija i fondova EU.
Posebno je naglašena potreba da prioriteti Strategije budu uključeni u proces planiranja fondova EU, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i u državama članicama EU.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva