:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 27, 2021   17:28

0

168

Joksimović sa Hanom - Srbija na dobrom putu, nastaviti reforme

Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Salcburgu sa komesarom EU za budžet i administraciju Johanesom Hanom o perspektivi IPA3 fondova, velikim projektima koje je Srbija kandidovala, veoma bitnoj poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji kao i o procesu proširenja i novoj metodologiji čiju su rezultati, kako je rekao komesar, već primetni.

Joksimović je rekla da je Han kao bivši komesar za proširenje naveo da je primećeno da je Srbija najaktivnije pristupila novoj metodologoji i da se vide novi pomaci.

Han je ocenio, kako je rekla, da je nova metodologija dobila život kroz naš proceš, da postoje zemlje koje nisu sklone proširenju što je činjenica, ali da se ne mogu ignorisati rezulatati, svi reformski procesi i snažnije političko vođstvo.

U tom smislu rekla je da je tokom bilateranog sastanka sa Hanom reazgovarala i o očekivanjima Srbije do kraja slovenackog predsedanja EU.

Bio je to, kako je rekla, važan sastanak u više aspekata sa samo pozitivnim rečima za Srbju, kako u procesu preogovora i pristupanja tako i korišćenja predprisupnih fondova i velikih projekata koje je EU finsirala i finansiraće u budućnosti.

"Razgovarali smo o svemu što su važni elementi pred dolazak Ursule fon der Lajen u Srbiju, jer njih dvoje blisko sarađuju, pa je to bila prilika da čuje čime bi poseta predsednice EK mogla da se dopuni", rekla je ministar i dodala da su tema bile i poruke koje se iz EU šalju regionu a i one koje region šalje EU.

Navela je da je najznačajnije to što je sa komesarom za bužet razgovarala o svim velikim projektima koji se finasiraju iz EU.

"Razgovarali smo o očekivanjima IPA 3 finansijske perspektive nedavno potvrđene u Evropskom parlamentu koja je finansijski instrument EU namenjan reformama u zemljama koje pregovaraju o članstvu za period 2021-2027", rekla je Joksimović.

Ocenila je kao veoma dobro to što je Han primetio da je Srbija podnela značajne projekte sa dimenzijom regionalnog povezivanja, zelene agende koja je posebna tema u celom svetu, posebno u EU.

"Komesar je naveo da je Srbija u tom smislu prepoznata kao ozbiljna zemlja, jer smo već promovisali velike i važne ifnrasturktne projekte i iz zelenih projekata - oblasti ekologije, zaštite živonte sredine, borbe protiv klimatskih promena", rekla je ministar i dodala da će tokom posete predsednice EK posebno biti obeležen projekat modernizacije i revitalizacije pruge Beograd Niš - Koridora 10.

Taj projekat, kako je navela, ima izuzetan značaj i u cilju povezivanja, skraćivanja puta putnika i robe, a što je značajno jer ima i zelenu dimenziju i što je to transport koji najmanje zagađuje zbog čega će Srbija u tom prvcu dodatno raditi.

Dodala je da je reč o projektu velike finansijske vredonsti i dodala da će deo sredstava ići kao grant, a deo kroz finansijske instutcije.

"Mislim da je komesar Han predočio stav koji provejava u Evrospkoj komisiji da je Srbija bar što se tog dela ozbiljna i da smo na dobrom putu kada je reč o projektima povezivanja, održive povezanosti i zelene agende i svega što je nova tema koja će doneti dalekosežna nova radna mesta", navela je ona i podsetila da je cilj transformacija kako bi Evropa do 2050. postala prvi klimatski neutralan kontinent.

Ministarka je dodala da je jedan od važnih razgovora na Salcburškom evropskom samitu imala I sa austrijskom ministarkom za EU i Ustavna pitanja Karolin Edštadler a koja je jedan od glasnih zagovornika politike proširenja i Srbiju apostrofira kao dobar primer.

Kaže da je sa Edštadler razgovarala o ustavnim reformama koje se prirepmaju i idu ka finalizaciji do kraja godijne,.

"Bilo nam je značano mišljenje i ekspertiza Austrije", rekla je ona.

Dodala je da je tema razgovora bila i Konferencija o budućnosti Evrope zbog velike polemike oko toga da li parterni sa ZB treba u punopravnom statusu da učestvuju u Koferneciji o budućnosti Evrope.

"Austrija i Visegradska četvorka zagovornici su toga da ne bi smelo da se dozvoli da građani ZB ne daju svoje mišljenje o budućnosti EU i kontinenta", rekla je ministarka i navela da je Edštadler pohvalila I podžala incijativu koju ju je zajedno sa ministarkom Gordanom Čomić pokrenula.

Joksimović je dodala da je reč o interresornoj radnoj grupi koja će napraviti platformu pomoći koje će građani Srbije biti pozvani da daju viđenje budućnosti EU ali i da očekujemo da učešće građana ZB bude i formalno prihvaćeno.

Joksimović se danas sastala i sa slovenačkim državnim sekretarom EU, Gasperom Dovžanom sa kojim je takođe razgovarala o očekivanjima Srbije da do kraja slovenačkog predsedavanja napravi važne korake.

Slovenija aktivno lobira za naše korake u novom procesu za otvaranje klastera, rekla je Joksimović I dodala da su razgovarali i o samitu EU ZB koji se odžava sledeće nedelje u Ljubljani.

Kao dobro ocenila je to što je tema proširenja visko na agendi slovenačkog predsedavanja, a kada je reč o Srbiji, imaju dobar slučaj jer imamo dobrih rezlutata i verujemo da će većina zemalja prihvatiti i uvažiti sve što smo uradili, da ćemo imati novi kroak a da li će to bili klaster tri ili četiri videćemo.

Izvor: Танјуг

JoksimovićHanSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva