:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 11, 2019   11:10

0

152

Joksimović sa predstavnicima UNOPS o nastavku saradnje

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović razgovarala je sa direktorom regionalnih portfolija Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Onoreom Dainijem i regionalnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju Mojimom Karimom.

Ministar je ukazala na značaj UNOPS-a kao jedne od organizacija u sistemu Ujedinjenih nacija za kvalitetno sprovođenje razvojnih projekata u Srbiji, a koji uključuju ekonomski razvoj i podršku preduzećima, socijalnu infrastrukturu i podršku najranjivijim socijalnim grupama, kao i saniranje posledica poplava, saopštilo je resorno ministarstvo.

Posebno je naglasila značaj programa koji podstiču lokalni razvoj, poput programa EU PRO koji sprovodi UNOPS, a koji je u proteklih nekoliko godina obezbedio veliki broj projekata u ekonomskoj i socijalnoj sferi u 99 manje razvijenih opština Srbije.

Joksimović je istakla da je namera Srbije da u budućem periodu nastavi u ovom smeru i obezbedi lokalni razvoj na održivim osnovama, a u ovom procesu pomoć i iskustvo UNOPS-a će predstavljati značajan resurs.

Direktor regionalnih portfolija UNOPS-a Onore Daini potvrdio je da je institucija UN posvećena razvoju Republike Srbije u skladu sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, odnosno su rezultati koje je Srbija ostvarila u sprovođenju razvojnih projekata vidljivi i za svaku pohvalu.

Ministar i predstavnici UNOPS-a postigli su saglasnost oko upravljanja postojećim i budućim projektima i programima koji su povereni UNOPS-u.

UNOPS je u Srbiji je prisutan od 2000. godine i angažovan na sprovođenju projekata finansiranih od strane Evropske unije, ali i drugih bilateralnih donatora, poput Švajcarske, Norveške itd. Neki od primera obuhvataju EU PRO program namenjen socio-ekonomskom razvoju Centralne Srbije (25 miliona evra), SVIS PRO (6 miliona evra), Norveška za vas (6,25 miliona evra), program podrške romskoj zajednici (1,5 miliona evra), program podrške EU za rekonstrukciju puteva nakon poplava (10,47 miliona evra) itd.

Izvor: Танјуг

JoksimovićUNOPS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva