Joksimović sa Varhejijem: Srbija može da bude prva spremna za članstvo

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 10, 2019   15:10

0

68

Joksimović sa Varhejijem: Srbija može da bude prva spremna za članstvo

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, nakon sastanka sa novim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, rekla je danas da Srbija do kraja petogodišnjeg mandata Varhejija može biti spremna za članstvo u EU.

"Ne potcenjujući nikoga drugog i želeći da ceo region napreduje, smatram da je Srbija ta koja može da do kraja mandata komesara Varhejija bude zemlja koja je spremna za članstvo", kaže Joksimović.

EU i Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti Poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretnja kapitala.

Ministarka Joksimović se u sedištu Evropske komisije u Briselu prvi put sastala sa novoimenovanim komesarom za proširenje.

Teme razgovora bile su nastavak politike proširenja EU, kredibilnost budućnosti proširenja i očekivanja Srbije na tom putu.

"Komesar Varheji dobro poznaje evropsku politiku, region i ima uravnotežen, balansiran i razuman odnos prema politici proširenja i pristupanja. On snažno podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa Uniji", ocenila je Joksimović.

Ministarka Joksimović je navela da je komesar Varheji tokom razgovora ponovio svoje očekivanje da će do kraja njegovog mandata "bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana biti potpuno spremna za članstvo" i ocenila da je "bez sumnje mislio na Srbiju".

Joksimović napominje da je članstvo u EU prvenstveno "politička odluka" koju donose sve zemlje članice, a da je pred Srbijom važan posao nastavka reformi i zadržavanja evropskog kursa.

"Čini mi se da će ova Evropska komisija sa porukama koje je predsednica Ursula fon der Lajen već poslala, na jedan možda ne lakši, ali dublji i ozbiljniji način, sagledavati politiku proširenja. Mislim da je to šansa Srbije", kaže Joksimović.

Ministarka za evrointegracije napominje da je Srbija ozbiljna u procesu pristupanja da "sprovodi reforme, a ne priča samo o njima" i da je to ""prepoznato i u Briselu".

"Dokaz za to je i otvaranje novog poglavlja koje se tiče slobode kretanja kapitala. U pitanju je važno ekonomsko poglavlje koje će učiniti čitav niz stvari veznih za kretanje kapitala, od bankarskih usluga do osiguranja, bude dostupno i našim građanima kao što je dostupno građanima EU", navodi Joksimović.

Jadranka Joksimović dodaje da komesar Varheji poseban akcenat ima na osnaživanju ekonomija Zapadnog Balkana i približavanju ekonomija kandidata onome što je ekonomka realnost EU.

"Sa naše strane to je više nego poželjno jer smo mi nesumnjivo lideri kada je reč o ekonomiji u regionu", kaže ministarka Joksimović.

Jadranka Joksimović je zaključila da Srbiju i novog komesara za proširenje očekuje dobar i plodonosan rad.

Ona je za kraj januara najavila prvu posetu komesara Olivera Varheija Srbiji.

Izvor: Танјуг

JoksimovićEUVarheji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva