:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2021   8:48

0

136

Joksimović: Samit da pomiri oprečne stavove članica EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da će Samit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati sutra na Brdu kod Kranja, pomiriti najpre same stavove država članica EU koje između sebe, kako kaže, u ovom trenutku imaju oprečna mišljenja o budućnosti u smislu politike proširenja Unije.

Joksimović je u intervjuu dnevnom listu "Politika" izrazila zahvalnost onim članicama Unije koje su insistirale da u deklaraciju bude uvrštena i formulacija kojom se potvrđuje privrženost EU procesu proširenja iako to, kako je navela, nije jednostavno postići.

"To jasno govori o tome koliko je proširenje za neke zemlje postalo nepopularno i pitanje i politika", naglasila je Joksimović.

Ističe da je Srbija svesna da postoje različita viđenja EU, ali i da smatra da bi bilo pametno da se pokaže da je i dalje privlačna, kao i da veruje u reči Ursule Fon der Lajen da EU želi Srbiju i druge zemlje u Uniji.

Kada je reč o Srbiji, kako kaže Joksimović, nema zastoja sa reformskim aktivnostima.

"Naprotiv, u punoj snazi smo za reforme i dostizanje kriterijuma iz nove metodologije, ali to postaje i tema kredibiliteta same EU. Očekujem da će EU vrednovati dostignuća čitavog regiona, posebno jer su kriterijumi pooštreni u odnosu na ranije faze proširenja, naravno, u skladu sa stepenom pristupanja svakog pojedinačno", naglasila je.

Dodaje da će Srbija svakako na Samitu podvući i čvrstu opredeljenost za nastavak i jačanje aktivnog učešća u regionalnim inicijativama saradnje kao što su "Otvoreni Balkan" i sve druge aktivne inicijative.

Navodi i da EU i pojedine države naglasak stavljaju na nastojanja da se postigne sporazum u okviru ideje o zajedničkom regionalnom tržištu, kao što su dogovor o romingu ili o priznavanju diploma i profesionalnih kvalifikacija.

U tom smislu, Joksimović kaže da će važne zajedničke teme Samita biti i održivo povezivanje, digitalna transformacija, zelena agenda za Zapadni Balkan, kao i projekti iz tih oblasti u okviru Ekonomsko-investicionog plana EU.

"Time nastavljamo ekonomski napredak i jačanje otpornosti naše privrede, paralelno sa jačanjem vladavine prava u svim segmentima", dodaje Joksimović.

Jadranka JoksimovićSamit EU - Zapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva